SOCAR’ın içini boşaltan gizemli işadamı- 3. bölüm

İngiltere’nin Global Witness kuruluşu tarafından Aralık 2013’de yayınlanan ‘Anonim Azerbaycan’ raporu, Azerbaycan halkından çalınan paraları aklama operasyonlarında, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) CEO’su Rövnek Abdullayev’in yeğeni Anar Alizade’nin (Aliyev) kilit isim olduğunu ortaya çıkardı. SOCAR ile yaptığı özel anlaşmalardan ve ortaklıklardan milyarlarca dolar edinen Anar Alizade’nin ismi o zamana kadar medyada geçmemiştir…

Önceki yazı:

…Anar Alizade, SOCAR ile Azerbaycan, Türkiye, Gürcistan, Hollanda, Romanya, İsviçre, Singapur, Malta, BAE ve diğer ülkelerde ortak şirketler kurmuştur.

Türkiye’de;

– SOCAR Turkey Petrol Enerji Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.,

– SOCAR Turkey LNG Satış A.Ş.,

– Azoil Petrolcülük A.Ş.,

– SOCAR Turkey Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş,

– SOCAR Power Enerji Yatırımları A.Ş.

Hollanda’da;

– Becrux Investment and Finance BV,

– Agena Petroleum Holding BV,

– SOCAR Gas BV,

– SOCAR Electric BV (yeni adıyla, Eventus Energy BV),

– Alphard (Gas) Holdings BV,

– Loads of Work 2 BV

Romanya’da;

– SOCAR Petroleum SA,

– SOCAR Energy SRL

Hollanda, Türkiye ve Romanya’da SOCAR ile Anar Alizade’nin ortaklıkları Heritage-UGE Coöperatief U.A. (yeni adıyla, Eventus-UGE Coöperatief U.A.) ve Coöperatief UGE Core Power U.A. şirketleri üzerinden yapılmıştır.

Hollanda Ticaret Siciline göre, 25 Ağustos 2009’da Anar Alizade’ye ait Heritage General Trading FZE (yeni adıyla, Eventus General Trading FZE) tarafından Amsterdam’da Heritage-UGE Coöperatief U.A. (yeni adıyla Eventus-UGE Coöperatief U.A.) şirketi kurulmuştur.

https://drive.google.com/file/d/1JkpkCT5zJK1eVZngjFd6GhojsFdpsJRG/view

BAE’de kayıtlı Heritage General Trading FZE şirketi Heritage-UGE Coöperatief U.A.’nın yanı sıra, Malta’da Supra Holding Limited’in (yeni adıyla SOCAR Trading Holding Limited) ve Gürcistan’da SOCAR Energy Georgia’nın kurucularından biridir. Ayrıca Heritage General Trading FZE 2008 yılından itibaren, Azerbaycan’da kurulu AzTurgaz JV şirketinde %50 ortaktır. Geri kalan hisseler SOCAR’a aittir.

https://cdn.globalwitness.org/archive/files/library/azerbaijan%20anonymous%20companies%20annex%202_2.pdf

Anar Alizade’ye ait Hollanda’da kurulu Eventus-UGE Coöperatief U.A. ile SOCAR’a ait Hollanda’da kurulu Coöperatief Menkent U.A. ortaklığında Hollanda’da 5 ortak şirket kurulmuştur. Bu şirketlerden ikisinin; Agena Petroleum Holding BV ve SOCAR Gas BV’nin Türkiye’de faaliyetleri bulunmaktadır. Agena Petroleum Holding B.V. 23 Şubat 2011 tarihinde Anar Alizade’ye ait Eventus-UGE Coöperatief U.A. ve SOCAR’ın bağlı şirketi olan Coöperatief Menkent U.A. ortaklığıyla kurulmuştur. Agena Petroleum Holding B.V.’de SOCAR %73, Anar Alizade ise %27 paya sahipti.

https://drive.google.com/file/d/12xmMEblX31ZOGOrwiPwLe8YAUnuFxdCm/view

https://drive.google.com/file/d/1hkv9-TajDZluhZdzFsK19_vQFlx4NXnB/view

https://drive.google.com/file/d/1lLeSxJr7CmbqMLsSW7OKqgLjcg81cD_0/view

Türk ticaret sicil kayıtlarına göre, SOCAR Turkey Petrol Enerji Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş., 5 Aralık 2011 tarihinde kurulmuştur. SOCAR Turkey Petrol Enerji Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de Agena Petroleum Holding B.V. yüzde 70 hisseye sahipti. Anar Alizade Agena Petroleum Holding B.V. şirketini temsilen yönetim kurulu üyesi seçilmiştir. SOCAR Turkey Petrol Enerji Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de işadamı Remzi Gür’e ait Enpo Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. ise %29.994 hisseye sahipti.

https://drive.google.com/file/d/1IFWoR0Q7kQrJKaax2B9SI5c7x1f7gfA2/view

https://drive.google.com/file/d/1dDLN03jqesydiLb4j-c5Kn4N9MrfNL4R/view

https://drive.google.com/file/d/1NJ_7zjAG6baFD0xzbmevNNGKunlayzZB/view

SOCAR Turkey Petrol Enerji Dağıtım Sanayi’nin Türkiye’de akaryakıt istasyonları bulunmaktadır. Nisan 2013’de SOCAR Turkey Petrol Enerji Dağıtım Sanayi A.Ş. SOCAR Turkey LNG Satış A.Ş. ve Azoil Petroleum şirketlerini kurmuştur. Ortaklık yapısı SOCAR Turkey Petrol Enerji Dağıtım Sanayi A.Ş. ile aynıdır.

https://drive.google.com/file/d/13yYQwB2qHVn4gjEcJswNHb4aC5bbm28I/view

https://drive.google.com/file/d/1rr-qG173hBpSrITx4KrabQHTzL5gnjcU/view

10 Şubat 2017’de Enpo Enerji SOCAR Türkiye Petrol Enerji Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’deki hisselerini SOCAR Turkey Enerji A.Ş. şirketine satarak ortaklıktan ayrılmıştır.

https://drive.google.com/file/d/15KcIP5-4KlKnF3i3lXOUMrbnQR_vGtJe/view

19 Nisan 2017’de Agena Petroleum Holding B.V. SOCAR Türkiye Petrol Enerji Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’deki hisselerini SOCAR Turkey Enerji A.Ş. şirketine satarak ortaklıktan ayrılmıştır.

https://drive.google.com/file/d/1ZvTjZcw40Q5Z7QS4iaZxthg0X0FBcUum/view

14 Mart 2011’de Eventus-UGE Coöperatief U.A. ve Coöperatief Menkent U.A. ortaklığında Hollanda’da SOCAR Gas B.V. kuruldu. SOCAR Gas B.V.’de SOCAR % 72.6, Anar Alizade ise %27.4 paya sahipti.

https://drive.google.com/file/d/1tBAMm-XZYv4UDjhKJQvRfHwflW7LZ7l5/view

SOCAR Gas B.V. 11 Eylül 2011’de kurulan SOCAR Turkey Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de % 78,5, Remzi Gür’e ait Enpo Enerji ise % 21.5 paya sahipti. SOCAR Turkey Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş. Türkiye’de Azerbaycan gazının dağıtımını yapmaktadır.

https://drive.google.com/file/d/1IQOPJBJRrywZMUyTLUOY27iFSZ1QMEnu/view

https://drive.google.com/file/d/1iJq1yh6ayLby6TZo4l28zConRn2OSTwi/view

Enpo Enerji 5 Temmuz 2017’de SOCAR Turkey Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’deki hisselerini SOCAR Turkey Enerji A.Ş.’ye satarak ortaklıktan ayrıldı.

https://drive.google.com/file/d/1BTR2heflA46mziScSGHA8HitEBco-Lbf/view

SOCAR Gas B.V. 28 Ağustos 2017’de SOCAR Turkey Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’deki hisselerini SOCAR Turkey Enerji A.Ş.’ye satarak ortaklıktan ayrıldı.

https://drive.google.com/file/d/1h1u-oJ7cqw6ntv0t_xAfSVrssu0JY9Et/view

27 Temmuz 2011’de Amsterdam’da Anar Alizade’ye ait Coöperatief UGE Core Power U.A. ve SOCAR’ın bağlı şirketi olan Coöperatief Menkent U.A. ortaklığıyla SOCAR Electric B.V. (yeni adıyla Eventus Energy B.V.) kurulmuştur. SOCAR Electric B.V.’de SOCAR %70, Anar Alizade ise %30 paya sahipti.

https://drive.google.com/file/d/1S1W2ozXRoAxOyd1L4-OW9r-fuE3wocid/view

https://drive.google.com/file/d/1oIKi7eNmDCU3SMule_Tj1IRiSEf2xkYD/view

https://drive.google.com/file/d/1_JuJiooA4Rb1rE0PJxJFz-UPAoMTxfUE/view

https://drive.google.com/file/d/1ioREmSh0_AWXzFxdKpgNlWIpdzsgb3PD/view

Türkiye ticaret sicil kayıtlarına göre, SOCAR Electric B.V. 2 Eylül 2011’de Türkiye’de kurulan SOCAR Power Enerji Yatırımları A.Ş.’de % 75 hisseye sahipti.

https://drive.google.com/file/d/1bXMGbaipcA-HyM7VhGdcqs_3WM7PjgiS/view

https://drive.google.com/file/d/11p7k5jem8jNJC2WQIJ5d7O3971Kc1xkB/view

SOCAR Power Enerji Yatırımları A.Ş.’de SOCAR Electric B.V.’nin ortağı ise FETÖ terör örgütü üyesi olmaktan aranan Enver Taner Baltacı’ydı. Enver Taner Baltacı SOCAR Power Enerji Yatırımları A.Ş.’de %22.46’sı kendisine ait Lotus Müteahhitlik A.Ş. üzerinden olmakla, toplam % 24.46 pay sahibiydi.

https://drive.google.com/file/d/1XZbIyZsf6miKN1oF__GMGDB9-uTrBau5/view

11 Temmuz 2013’de SOCAR Electric B.V. ve Enver Taner Baltacı SOCAR Power Enerji Yatırımları A.Ş.’deki hisselerini SOCAR Turkey Elektrik Yatırımları Holding A.Ş.’ye satarak ortaklıktan ayrıldı.

https://drive.google.com/file/d/1ZhSdB950JYiZTCRzAr_MvzqJKBfMeYja/view

11.02.2013 tarihinde SOCAR Turkey Enerji A.Ş. tarafından kurulan SOCAR Turkey Elektrik Yatırımları Holding A.Ş.’de Enver Taner Baltacı Yönetim Kurulu Üyesi olarak yer almıştır.

https://drive.google.com/file/d/1xg0h47M2Wd5sgVifzNXjXI547QzHainR/view

https://drive.google.com/file/d/1r_BYbLft_NWcu14pawRtqD05rOLDAG4O/view

Aralık 2013’de SOCAR Turkey Elektrik Yatırımları Holding A.Ş.’de ortaklık yapısını değişiklik yapılarak Remzi Gür’e ait Enpo Enerji %7.5, Enver Taner Baltacı ise %23’ü Miracle MME FZE üzerinden olmakla toplam %25 pay sahibi olmuştur.

https://drive.google.com/file/d/1bm_PMk3q0k7SjnDIOGLvzDZFQWqWlroZ/view

28.07.2016 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında alınan kararla Enver Taner Baltacı’nın SOCAR Turkey Elektrik Yatırımları Holding A.Ş.’den istifası onaylanmıştır.

https://drive.google.com/file/d/1UiSmhBCC4pMLARqGQ1x2PUMSkUogmHF1/view

15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından SOCAR Türkiye şirketlerinde yuvalanan FETÖ üyelerine yönelik operasyon başlatılmıştır.

https://www.yeniasir.com.tr/surmanset/2016/08/03/petkimin-aliagadaki-yerleskesinde-operasyon

https://www.internethaber.com/iki-onemli-yonetici-fetoden-tutuklandi-1707254h.htm

https://www.ogunhaber.com/genel/feto-operasyonu-azerbaycan-da-devam-edecek-574546h.html

https://www.sabah.com.tr/guney/2017/08/24/fetonun-enerji-sevdasi

Socar Petroleum CSJC (QSC), 2008’de SOCAR ve A.P. International LLC şirketi ortaklığında Azerbaycan’da kuruldu. ABD’de kurulu A.P. International LLC, Anar Alizade’ye ait Union Grand Energy PTE’nin bağlı şirketidir. Azerbaycan’da akaryakıt istasyonları işleten Socar Petroleum CSJC’de 2013 yılına kadar Anar Alizade % 49 ve SOCAR % 51 hisseye sahipti.

http://www.socar.az/socar/en/company/joint-ventures/socar-petroleum-csjc

2013 yılında Anar Alizade, Socar Petroleum CSJC’deki payını 47 milyon $ karşılığında SOCAR’a satarak ortaklıktan ayrıldı. Anar Alizade, SOCAR ile “stratejik” ortaklığını açıklığa kavuşturmak için oluşturulan web sitesinde SOCAR ve Anar Alizade arasında Socar Petroleum CSJC’deki ortaklık hakkında şu açıklamada bulunmuştur:

“Anar Alizade (Aliyev) ve A.P. International, SOCAR Petroleum CJSC’nin kurulmasında önemli bir rol üstlendi. SOCAR tek başına finansman sağlayamadığı bir zamanda A.P. International’ın güçlü mali ve altyapı yardımı büyük önem taşıyordu. Artık SOCAR, SOCAR Petroleum CJSC’nin tek sahibidir ve ülkedeki 17 akaryakıt istasyonu aracılığıyla petrol ürünlerini bağımsız olarak alıp satabilmektedir.”

Socar Petroleum CSJC, Azerbaycan’da Aİ-95 (Premium) ve Aİ-98 (Super) markalı benzini Romanya ve Rusya’dan ithal etmektedir. Aİ-95 (Premium) ve Aİ-98 (Super) markalı benzin, Anar Alizade ve SOCAR tarafından Romanya’da kurulan SOCAR Enegy SRL firmasına ait rafineride üretilmekte ve SOCAR Petroleum S.A. tarafından Azerbaycan’a ihraç edilmektedir.

https://sherg.az/x%C9%99b%C9%99r/39418/

Aİ-95 (Premium) ve Aİ-98 (Super) markalı benzinin 2014’den sonra Azerbaycan’da üretilmemesi SOCAR’a yönelik eleştirelere neden olmuş ve benzin ithalinden nemalanan çevrelerin olduğu kuşkusu doğurmuştur.

https://apa.az/az/xeber/senaye-ve-energetika/xeber_azerbaycanda_ai-95_markali_benzinin_sati_-337622

Haydar Aliyev adına Petrol Rafinerisinin modernizasyon çalışmalarının ardından Avro-95 standartlarında benzinin Azerbaycan’da tekrar üretilmesi beklenmektedir.

https://bizim.media/az/siyaset/37457/

Anar Alizade’ye ait Eventus-UGE Coöperatief U.A. ve SOCAR’a ait Coöperatief Menkent U.A. ortaklığında Hollanda’da kurulan Becrux Investment and Finance BV, Romanya’da SOCAR Enegy SRL ve SOCAR Petroleum S.A. bağlı şirketlerine sahiptir. Becrux Investment and Finance BV’de Coöperatief Menkent U.A.’ın % 51, Eventus-UGE Coöperatief U.A.’ın % 49 hissesi var.

https://drive.google.com/file/d/1bV7bGohwKcyRyJKckTMK83WiFksslOot/view

Becrux Investment and Finance BV tarafından 2011 yılında kurulan SOCAR Petroleum SA, Romanya’da 64 benzin istasyonunu işletmektedir.

https://www.socar.ro/en/network/

http://www.socar.az/socar/en/activities/services/socar-petroleum-sa-romania

Anar Alizade’ye ait Eventus-UGE Coöperatief U.A. ve SOCAR’a ait Coöperatief Menkent U.A. ortaklığında Hollanda’da kurulan Loads of Work 2 B.V. şirketinde Anar Alizade %17, SOCAR %83 hisseye sahipti.

https://drive.google.com/file/d/10qNX-znB5XwpWiPUr2Zubh9mgXQuFmRP/view

Mayıs 2012’de Hollanda’da Alphard (Gas) Holdings B.V. kurulduğunda SOCAR’a ait Menkent Coöperatief B.V % 75.5, Anar Alizade’ye ait Eventus-UGE Coöperatief B.V. ise %24.5 hisseye sahipti.

https://drive.google.com/file/d/1Lju_XsG28AVnrqFBAKdXxU0LY9Ik5LyC/view

Eylül 2012’de SOCAR Gürcistan’ın gaz dağıtım şirketi İTERA Georgia’nın %51’nı Alphard (Gas) Holdings B.V. üzerinden satın aldıktan sonra, Anar Alizade Alphard (Gas) Holdings B.V.’deki hisselerini Gürcistan vatandaşı Revaz Sharangiya’ya ait Wildex Holdings S.A. firmasına devretmiştir.

https://drive.google.com/file/d/1xnhsr-rVHK3PgwlW4D-w448tT7hrV1Dz/view

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/-75056h.htm

Neftçi Futbol Kulübü LLC, 29 Temmuz 2011 tarihinde Azerbaycan’da SOCAR Petroleum CSJC tarafından kurulmuştur.

Neftçi Menzil Tikinti Kooperatifi 14 Nisan 2009 tarihinde tescil edilmiştir. Kurucular arasında SOCAR, Socar-KPS, Azgerneft, Socar-UGE ve Socar Petroleum CSJC var.

Heavy Crane FZE, Anar Alizade’ye ait Union Grand Energy tarafından BAE’de kuruldu. 15 Şubat 2009’da SOCAR (% 52) ve Heavy Crane FZE (% 48) arasında 5 yıllık sözleşme kapsamında Socar HC Heavy Crane ortak şirketi kuruldu.

Socar’ın web sitesinde yer alan bilgilere göre Union Grand Energy PTE’nin bağlı şirketleri Core Energy FZE, Marine Trading FZE ve Chemstar Energy FZE, Socar’ın kimyasal üretim kolu AzerKimya İstehsalat Birliği ile ekonomik ve teknik işbirliği projeleri yürütmektedir.

Anar Alizade’ye ait Core Energy FZE 2013’de Türkiye’de 75 milyon TL sermaye ile Kor Emlak Geliştirme Yatırım İnşaat Ve Ticaret Anonim Şirketi’ni kurmuştur.

https://drive.google.com/file/d/1um-B2HFQGUujI2CuKWGYr7l8TAVqgV3f/view

Socar-Rodan şirketi, 14 Mart 2007 tarihinde SOCAR (% 30), Rodan (% 50) ve Relz Factor LLC (% 20) tarafından kurulmuştur. Relz Factor LLC, Anar Alizade’ye ait RSR Holding’in bağlı şirketidir. Fakhraddin İsmayılov Relz Factor LLC’nin direktörüdür. 2021 itibariyle “SOCAR-Rodan” MMC’nin Azerbaycan devletine 92 min 415 manat borcu birikmiştir.

https://azerforum.com/az/socar-a-bagli-olan-qurumlar-dovlet-budcesine-olan-vergi-borcunu-odemir-meble

Socar Energy Georgia LLC bünyesinde Socar Georgia Petroleum Ltd, Socar Georgia Gas Ltd, Socar Georgia Security Ltd, Kulevi Oil Terminal ve International Railway Expedition şirketleri bulunmakta. Socar Energy Georgia LLC, 2006 yılında SOCAR ve Anar Aliyev tarafından ortak kurulmuştur. Anar Aliyev’in sahibi olduğu Heritage General Trading FZE (yeni adıyla, Eventus General Trading FZE), Socar Energy Georgia LLC şirketinde yüzde 24.5 hisseye sahipti.

https://cdn.globalwitness.org/archive/files/library/azerbaijan%20anonymous%20companies%20annex%202_2.pdf

2013 yılında SOCAR’ın web sitesinde yayınlanan ortaklık dağılımına göre, Socar Energy Georgia LLC şirketinde, SOCAR % 51, Petro-Trans FZCO (BAE) % 32 ve Eventus General Trading’in bağlı şirketi Eventus UGE Coöperatief U.A. % 16 hisseye sahipti. Güncel ortaklık dağılımı ise şu şekilde:

SOCAR % 75.5, Intersun Holding FZCO % 8.17, Eventus Heritage Trading FZE -% 16.33

http://www.socar.az/socar/en/company/joint-ventures/socar-energy-georgia-llc

Socar Energy Georgia LLC’nin bağlı şirketi olan Socar Georgia Petroleum Ltd, Gürcistan’da benzin ithalatı ve perakende satışını yapmaktadır. Şirketin 100’den fazla akaryakıt istasyonu bulunmaktadır.

Socar Energy Georgia LLC’nin bağlı şirketi olan Socar Georgia Gas Ltd, Gürcistan gaz dağıtım ağının özelleştirilmesi ihalesini kazanarak perakende doğal gaz satışı yapmaya başladı.

Socar Energy Georgia LLC’nin bağlı şirketi olan Socar Georgia Security Ltd, Gürcistan’daki Socar akaryakıt istasyonlarında ve petrol terminallerinde güvenliği sağlıyor.

Socar’ın internet sitesine göre, Socar Energy Georgia LLC’nin bağlı şirketi olan Kulevi Petrol Terminali, 2006-2008’de Karadeniz kıyısındaki inşa edildi. Kulevi petrol terminali ve limanı, petrol ve petrol ürünlerini almak, depolamak ve tankerlere yüklemek için kurulmuştur.

International Railway Expedition, Socar Energy Georgia LLC’nin bağlı şirketi olup nakliye şirketi olarak faaliyet göstermektedir.

Socar Gas Supply Ltd, 14 Kasım 2008’de %50 Socar, %33.3 Technos Development Inc ve % 16.7 Eventus General Trading FZE ortaklığında Gürcistan’da kuruldu.

Socar Georgia Investments LLC, 12 Ocak 2012 tarihinde % 51 Socar, %24,5 Tri Holding Ltd (Vircin Adaları) ve %24.5 Eventus General Trading FZE (BAE) ortaklığında Gürcistan’da kuruldu. Şirket,

Gürcistan’ın Kulevi bölgesinde amonyak ve karbür üretimi yapan bir tesis kurdu. Tesise yapılan yatırım 700 milyon doları buldu.

AzTurgaz JV şirketi, Sıvılaştırılmış gaz üretimi, işleme; bir gaz işleme tesisinin inşası; sıvılaştırılmış gaz satışı, tanker ve gaz tüplerinin onarımı ve satışı amacıyla 1995 yılında kurulmuştur. 2008 yılında Anar Alizade bu şirkete ortak oldu. AzTurgaz JV’de SOCAR ve Eventus General Trading FZE her biri % 50 paya sahiptir.

Union Grand Energy bünyesinde diğer bir şirket olan AzGerneft LLC, petrol sahalarında gaz üretimi yapmaktadır. AzGerneft LLC, 1994 yılında Alman şirketi Grünwald ile ortaklaşa kuruldu. Ancak Rövnek Abdullayev’in SOCAR Başkanı olarak atanmasının ardından AzGerneft LLC, Union Grand Energy’nin kontrolüne geçti. Şu anda AzGerneft LLC’de Union Grand Energy % 60 ve SOCAR % 40 paya sahiptir.

http://www.socar.az/socar/en/company/joint-ventures/AzGerneft-llc

http://www.socar.az/socar/assets/documents/en/socar-annual-reports/2010.pdf

2015 yılında, Anar Alizade’ye ait Gulf Drilling Azerbaijan şirketi, AzGerneft LLC’nin siparişi üzerine Ramanı petrol sahasına yeni bir sondaj kulesi kurdu.

https://www.bbc.com/azeri/azerbaijan/2015/09/150922_azerbaijan_new_drilling_rig

https://apa.az/en/senaye-ve-energetika/xeber__gulf_drilling_azerbaijan__yeni_qazma_qu_-398018

2011 yılında Bakü’nün Surakhanı ilçesinde Haydar Aliyev Havalimanı’na giden yolun sol tarafında yer alan yerleşim bölgesinin sakinleri, AzGerneft LLC tarafından arazilerine el konulması girişimine itiraz olarak kolluk kuvvetlerine başvurdu.

http://mediatv.az/social/30503-azgerneftin-direktorundan-shikayet-var-etiraz.html

https://virtualaz.org/olke/82508

Anar Alizade’ye ait Panama kayıtlı Trans Marina United Corporation şirketi tarafından 13 Mayıs 2008’de kurulan Caspian Catering Service LLC, SOCAR’ın gemileri için yiyecek, yatak takımı, temizlik malzemeleri vb. tedarikini gerçekleştirmektedir. Şirket bünyesinde Bakü’de Caspian Hotel de bulunmaktadır.

http://www.caspcatering.com/index.html

Anar Alizade İngiltere kayıtlı Caspian Marine Services Limited şirketi, Hazar Denizi’ndeki petrol platformlarına lojistik hizmetler sağlamaktadır. Şirket bünyesinde SOCAR’a hizmet veren gemilerin isimleri: “Ac.T. Ismayilov”, “Azerbaycan”, “General A. Shikhlinski”, “Om”, “N\Q-64”, “N\Q-62”, “Luqota” .

https://caspmarine.com/

1 Ocak 2007’de SOCAR ve Caspian Marine Services Limited’nin 50/50 ortaklığıyla kurulan SOCAR-CMS, SOCAR’ın projelerinde kullanılmak üzere gemiler sağlamaktadır.

https://web.archive.org/web/20140922020812/http://new.socar.az/socar/en/company/alliances/socar-cms

http://www.socar.az/socar/assets/documents/en/socar-annual-reports/2011-eng.pdf

Union Grand Energy PTE Ltd bünyesinde bulunan diğer şirketler: UGE Petroleum Logistics (Vircin Adaları), UGE Properties Limited (Vircin Adaları), Vitol Oil – F.Z.E. (BAE), Union Grand Energy Middle East Ltd (BAE), UGE-Lancer Pte Ltd (Singapur), UGE Asia Pte Ltd (Singapur), Trans Marina United Corporation (Panama), Novatis Oil – F.Z.E. (BAE), Baku White City Office Building LLC (Azerbaycan).

Panama kayıtlı Trans Marina United Corporation bünyesinde Blue Mile Shipping (Marşal adaları), Caspian Marine Construction (Vircin adaları) və Trans Marine United Shipping Limited (Vircin adaları) şirketleri bulunmaktadır.

Union Grand Energy Middle East Ltd bünyesinde Dubai’de Marine Services Management FZE, Berhar Oil FZE, Heavy Crane FZE, Eventus General Trading FZE ve Azerbaycan’da UGE Middle East Development Azerbaijan LLC bulunmaktadır.

Caspian Drilling Company, ABD’de kurulu Santa Fe Inc. ve SOCAR ortaklığında Hazar Denizi’nde sondaj yapmak amacıyla kurulmuştur. Santa Fe Inc. 2009 yılında hisselerini satarak ortaklıktan ayrıldı. Güncel ortaklık yapısı: SOCAR % 92.44 ve Union Grand Energy % 7.56.

https://caspiandrilling.com/

http://www.socar.az/socar/en/company/joint-ventures/caspian-drilling-company-jv

AzLab LLC, 28 Eylül 1999 tarihinde Azneft JV (% 49.90), Shlumberce Oyfield Holding (% 25,05) ve Türkiye Petrolleri (% 25,05) ortaklığında kurulmuştur. 2008’de Anar Alizade’ye ait Gulf Drilling Supply FZE şirketi, AzLab LLC’nin % 50,10’unu Shlumberce Oyfield Holding ve Türkiye Petrolleri şirketlerinden satın aldı. SOCAR’ın payı ise değişmedi.

http://web.archive.org/web/20091225231821/http://socar.az/25-combestablishments-view-en.html

2009 yılında Anar Alizade’ye ait Trans Marine United Corporation şirketi tarafından, Caspian Ship Construction and Repair şirketi kuruldu. 2010 yılında ise, SOCAR ve Caspian Ship Construction and Repair şirketi ortaklığıyla SOCAR-CSCR LLC kuruldu. SOCAR-CSCR LLC’de SOCAR % 51, Caspian Ship Construction and Repair ise % 49 paya sahiptir.

https://www.meydan.tv/az/article/ekrem-hesenov-socar-prezidentin-fermanini-pozur/

http://archive.caspianoilgas.az/2012/?p=news__read&t=industry&q=14&l=en

2010 yılında SOCAR-CSCR LLC, Cenub Tikinti Servis ASC’nin % 45.7’sini satın aldı. Ardından Tekfen Holding’in Cenub Tikinti Servis ASC’deki payı % 66’dan % 51’e düştü.

https://vis.occrp.org/Metro/view/9651f8ab6df384c90865cd31fb3578c3

https://toros.com.tr/documents/file/FlipBook/2014-TEKFEN_FR_TR_WEB-2017-10-09-13-03-52/2014-TEKFEN_FR_TR_WEB/index.html#150/z

Anar Alizade ayrıca Singapur kökenli Keppel Offshore & Marine Ltd.’nin bağlı şirketi olarak 1997 yılında Azerbaycan’da kurulan AzerFels’te % 32 hisseye sahiptir.

https://www.occrp.org/documents/SOCAR-Global-Witness.pdf

Azerbaycan’da gemi yapımı hizmeti veren Caspian Shipyard Company AzerFels ltd (%75), SOCAR (% 20) ve Lukoil (% 5 ) ortaklığında 1997 yılında kuruldu. Caspian Shipyard Company 2018 yılında faaliyetlerini durdurdu.

http://web.archive.org/web/20091225231836/http://socar.az/28-combestablishments-view-en.html

https://azengu.org/caspian-shipyard-company-f%C9%99aliyy%C9%99tini-dayandirdi/

Singapur kökenli Keppel Offshore & Marine Ltd ayrıca Baku Shipyard LLC’de % 8.51 hisseye sahiptir.

https://bakushipyard.com/2018/02/07/about-us/

‘Anonim Azerbaijan’ raporuna göre, Anar Alizade tarafından Singapur’da kurulan Union Grand Energy Company, milyarlarca dolarlık Baku White City projesinde yüzde 99 hisseye sahiptir. Anar Alizade’ye ait “Baku White City Office Building” LLC 23.12.2011 tarihinde tescil edilmiştir. Valiyev Rahman Mammad oğlu, şirketin yasal temsilcisi olarak seçildi.

https://www.azadliq.org/a/25195029.html

Union Grand Energy tarafından kurulan Baku White City Office Building LLC ve Azerbaijan Development Company (ADEC) LLC Baku White City projesi kapsamında proje alanında yerleşik kişilere karşı mülkiyet hakkı ihlalleri gerçekleştirmiş, tazminatları eksik ödeyerek yerel halkın itirazına neden olmuştur.

https://web.archive.org/web/20190422165331/http://openazerbaijan.org/en/topics/humanrights/dark-times-for-white-city-residents/

Sadikhov Ruslan Oktay oğlu, 2007 yılında kurulan ADEC LLC’nin (Azerbaycan Development Company) yasal temsilcisidir. ADEC LLC Bakü’de inşaatı devam eden “White City” projesinin sahiplerinden biri olarak 1 milyon AZN kuruluş sermayesine sahiptir.

https://yenixeber.org/gununxeberi/111749-qorugu-icareye-goturub-erebleri-ova-cixardan-is-adami-kimdir-.html

Baku White City projesi kapsamında, proje alanındaki petrolle kirlenmiş topraklar, SOCAR ve Lancer Services SA ortaklığında 2006 yılında kurulan Ekol Engineering Services şirketi tarafından temizlendi.

https://www.bakuwhitecity.com/en/newsd/63-baki-ag-sahar-layihasi-arazisindan-neftla-cirklanmis-torpaqlarin-dasinmasi-islari-yuksak-templa-hayata-kecirilir

Ekol Engineering Services şirketinde SOCAR % 51, Lancer Services SA ise% 49 hisseye sahiptir.

http://www.socar.az/socar/en/company/joint-ventures/ekol-engineering-services-cjsc

https://lancer-sa.com/ProjectWater.html

Lancer Services SA, Anar Alizade’nin sahibi olduğu Union Grand Energy tarafından Panama’da kuruldu.

https://lancer-sa.com/Partners.html

Ekol Engineering Services şirketinin genel müdürü Ramil Aliyev Rövnek Abdullayev’in ve Anar Alizade’in akrabasıdır.

https://www.thebusinessyear.com/azerbaijan-2011/service-specialists/b2b

SOCAR’ın Güvenlik Departmanı Başkanı general Reşad Aliyev Anar Alizade’nin akrabasıdır.

https://axar.az/news/gundem/4293.html

Reşad Aliyev, Güvenlik Departmanı başkanı olarak görev yaptığı süre boyunca, rüşvet karşılığında SOCAR’a ait arazilerde yasadışı inşaatlara izin vererek büyük miktarda servet elde etti. Eski güvenlik görevlisi Ruslan Calilov’un açıklamaları, Reşad Aliyev’in biriktirdiği servetin büyüklüğünü ortaya koymaktadır.

http://dogruxeber.az/gundem/15541–sokarin-tehlukesizlik-idaresinde-neler-bash-verir-general-reshad-eliyev-olke-bashchisini-eksine-gedir-.html

Anar Alizade 1 Mayıs 2015’de Man Ada devletinde Gagnant Global Holding Limited şirketini kurmuştur.

https://drive.google.com/file/d/1eaKyFFB_Q_DhoYmVPvcbhoiYGZbk0cPP/view

5 Mayıs 2015’de Gagnant Global Holding Limited, İngiltere’de Dessus Petroholding Limited şirketini kurmuştur.

https://drive.google.com/file/d/106pZ70OKCaQzPdkkzCiNwRWgmkiVWAZ3/view

https://drive.google.com/file/d/1ApWpYOAtQERd2XddJ-hTUEwQsBaNukuo/view

Dessus Petroholding Limited bünyesinde birkaç şirket bulunmaktadır. 2019’da Dessus Petroholding Limited’in cirosu 31 milyon pound olmuştur.

Dessus Petroholding Limited’in bağlı şirketi olan Montee Energy Trading UK Limited Birleşik Krallık, Türkiye, İspanya, Baltik ülkelerinde petrol ürünleri ticaretini yapmaktadır.

https://drive.google.com/file/d/1aAn6X2kEUlWK9sWLDxHr9Fr-XFixh5jI/view

Anar Alizade’ye ait Solein Energy UK Limited şirketi 5 Mayıs 2015’de kurulmuştur.

https://drive.google.com/file/d/1Uyg0jW_mKEEGItYkdLZivtrM5z0mdQdy/view

Bu şirketin bünyesinde Solein Walmoor Ltd, Solein Harvest Ltd və Solein Rookery Ltd bulunmaktadır. Solein Energy şirketler grupu güneş panelleri ve LED malların satışı alanında uzmanlaşmıştır.

“Favorit-A” MMC, “Burj Baku İnşaat” MMC və “Finans Group” MMC Anar Alizade’ye ait Azerbaycan’da kurulu diğer şirketlerdir.

Anar Alizade’nin Bakü’de resmi adresine daha üç şirket – “Mardakan Searesort” MMC, “Femida” MMC və “AzPİM” MMC kayıtlıdır. “Femida” MMC’nin bünyesinde LPG satışını yapan “Meişet Maye Qaz” ASC bulunmaktadır.

https://korrupsiya.az/arxivl%C9%99r/33138

https://www.meydan.tv/az/article/neft-maqnati-anar-elizadenin-namelum-biznesi/?ref=list-investigations

Anar Alizade’ye ait şirketler bunlardır: