SOCAR’ın içini boşaltan gizemli işadamı

  1. bölüm

İngiltere’nin Global Witness kuruluşu tarafından Aralık 2013’de yayınlanan ‘Anonim Azerbaycan’ raporu, Azerbaycan halkından çalınan paraları aklama operasyonlarında, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) CEO’su Rövnek Abdullayev’in yeğeni Anar Alizade’nin (Aliyev) kilit isim olduğunu ortaya çıkardı. SOCAR ile yaptığı özel anlaşmalardan ve ortaklıklardan milyarlarca dolar edinen Anar Alizade’nin ismi o zamana kadar medyada geçmemiştir.

https://cdn.globalwitness.org/archive/files/library/azerbaijan_anonymous_lr_0.pdf

2013’de SOCAR sözcüsü Nizameddin Guliyev BBC’ye açıklamasında Anar Aliyev ismini duymadığını bildirmiştir.

https://www.bbc.com/azeri/azerbaijan/2013/12/131209_global_witness_socar_report

Ofşor bölgelerde milyarlarca dolar değerinde şirketlere sahip olan Anar Alizade’nin, 2013 yılında araştırmacı gazetecilerce bulunan tek fotoğrafı, ofşor bölgelerinde şirketlerini kaydederken sicile sunduğu pasaportunun üzerinde bulunan siyah-beyaz resmiydi.

Anar Alizade, 2013 yılında Global Witness kuruluşu tarafından “Anonim Azerbaycan” raporunun yayınlanmasının hemen ardından “Aliyev” soyadını “Alizade” olarak değişti. Bunu, Azerbaycan’daki güçlü ailelerin (Azerbaycan Cumhurbaşkanının ailesi) soyadlarına benzerliğinin iş dünyasında kafa karışıklığı yaratmasıyla açıkladı.

Anar Alizade Global Witness raporunun yayınlanmasının ardından 19 Aralık 2013’de kendi web sitesinde yayınlandığı açıklamada, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve SOCAR CEO’su Rövnek Abdulayev ile akrabalık bağını kesin bir dille yalanladı.

https://web.archive.org/web/20200926205637/http://www.ugepte.com/index.php?page=page&MasterPageID=1&ID=55

Mayıs 2014’de “Business Time” dergisine verdiği röportajda ise Anar Alizade, Rövnek Abdullayev ile arkabalık bağı olduğunu şu sözlerle yalanladı: “Daha önceki açıklamamda, Global Witness raporunda adı geçen Nahçıvan’ın tanınmış yetkililerinin hiçbirine ait olmadığımı belirttim. Bu vesileyle, yukarıda adı geçen kişilerle veya görevdeki diğer kişilerle hiçbir yakın akrabalığımın olmadığını bir kez daha teyit etmek isterim.”

https://web.archive.org/web/20170404015503/http://anaralizade.com/?p=136&lang=az

Kasım 2014’de Azerbaycanlı gazeteci Eynulla Fetullayev’in ”Azerbaycan medyasında sizinle ilgili çelişkili bilgiler var. Bazen Rövnek Abdullayev’in akrabası ve onun sayesinde her şeyi başaran bir kişi olarak, bazen de SOCAR’a yardım eden yetenekli ve başarılı bir iş adamı olarak sunuluyorsunuz. Bu konuyu bir kez daha herkes için açıklığa kavuşturabilir misiniz?” sorusuna yanıtında, Anar Alizade bir kez daha SOCAR CEO’su ile akrabalık bağını yalanladı:

“Global Witness kuruluşu, benim herhangi bir üst düzey yetkiliyle akrabalık bağımı kanıtlayamadığı için, “başka bir tür” akrabalığım olup olmadığı sorusunu gündeme getiriyor. Benim eski veya mevcut üst düzey SOCAR yetkilileriyle hiçbir akrabalığım yoktur. Aile üyelerimin tartışılmasının etik dışı bir davranış olduğunu ve özel hayatıma büyük bir müdahale olduğunu düşünüyorum. Sorunuza gelince, ben sadece SOCAR’ın güvenilir bir ortağı ve başarılı bir Azerbaycanlı genç işadamı olduğum bilgisinin tamamen doğru olduğunu teyit edebilirim.”

https://virtualaz.org/bugun/35646

Anar Alizade, SOCAR’in üst düzey yetkilileri ile akrabalık bağı olmadığını kanıtlamak için, Nahçıvan Adliye Bakanlığı’nca verilen 3 Kasım 2014 tarihli belgeyi gazeteci Eynulla Fetullayev’e sunmuştur. Söz konusu belgede Anar Alizade’nin Nahçıvan’da doğulmuş ve orada soyu bulunan Azerbaycan’ın herhangi üst düzey yetkilisiyle akraba olmadığı belirtilmektedir.

Anar Alizade 28 Mayıs 2017’de Azerbaycan İçişleri Bakanlığı’ndan Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve üst düzey görevlileriyle akrabalık bağınının olmadığını belirten daha bir belge aldı. Bu belgeyi İtalyan gazetesi L’Espresso’da yayınlanan makalede yer alan iddiaları yalanlamak için kullandı. Gazeteye açıklamasında bir daha akrabalık bağlarını inkar etti:

“1. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ailesiyle ve/veya Azerbaycan’daki diğer üst düzey yetkililer ve/veya siyasetteki kişilerle (PEPs) hiçbir akrabalık bağım yoktur;

  1. Ailemin kökleri Azerbaycan’ın farklı bir bölgesinden geliyor ve makalede belirtilen üst düzey yetkililerle aynı köklere sahip değilim.”

Anar Alizade daha sonra aynı belgeyi İsviçre’de siyasi muhacir Fuad Ağayev’e karşı iddialarına kanıt olarak İsviçre mahkemesine sundu.

Fakat Ağustos 2021’de gazeteci Mustafa Gürbüz ve Hafiz Babalı’nın ortak çabalarıyla Anar Alizade’nin babası Nüsrat Aliyev ve Rövnek Abdullayev’in annesi Gültac Aliyeva’nın seçmen kütüğü kayıtlarına ulaşıldı. Söz konusu kayıtlar MGTV Haber sitesinde yayınlanmıştır. İnceleme sonucunda Anar Alizade ve Rövnek Abdullayev’in dedelerinin aynı kişi – Badal Aliyev olduğu ortaya çıktı. SOCAR CEO’su ile yakın akrabalık bağını gizlemek ve böylece Azerbaycan halkından çalınan milyarca dolarlık servetinin kaynağını saklamak için Nahçıvan Adliye Bakanlığı’ndan ve Azerbaycan İçişleri Bakanlığı’ndan sahte belgeler alan Anar Alizade ve bakanlık görevlileri hakkında evrakta sahtecilik suçundan Azerbaycan Cumhuriyet Başsavcılığınca henüz soruşturma başlatılmış değil.

“Business Time” dergisine açıklamasında yatırımlarının kaynağına değinen Anar Alizade, Türkiye-Nahçıvan sınırı açıldıktan sonra Türkiye’den giyim ürünleri ithal ettiğini, üniversiteden mezun olduktan sonra araba ve arsa satışı, ardından lojistik, elektronik ve petrol ekipmanı ithalı yaptığını, bu işlerden büyük miktarda gelir elde ettiğini vurgulamıştır.

https://web.archive.org/web/20170404015503/http://anaralizade.com/?p=136&lang=az

Anar Alizade kendi web sitesinde SOCAR ile ticari ilişkilere 2000’li yıllardan başladığını belirtmektedir.

http://www.azerbaijananonymousexplained.com/aze/anonim-az%c9%99rbaycan/anar-%c9%99lizad%c9%99/

21 Eylül 1978’de Nahçıvan’da doğan Anar Alizade, 1996-2000 yıllarında Nahçıvan Devlet Üniversitesi’nde lisans eğitimi almıştır.

https://peoplepill.com/people/anar-alizade/

Anar Alizade’nin yeğeni Rövnek Abdullayev, 2003-2004 yıllarında Haydar Aliyev Petrol Rafinerisi’nin genel müdürü olarak görev yaptı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 10 Kasım 2005 tarihli kararıyla, Rövnek Abdullayev SOCAR CEO’su olarak atandı.

Global Witness kuruluşu, Anar Alizade’nin 2000’li yılların başlarında Rövnek Abdullayev’in özel koruma ekibinde bir süre çalıştığını tespit etti.

https://www.azadliq.org/a/25195029.html

Anar Alizade’nin babası Nüsret Aliyev, SOCAR CEO’su Rövnek Abdullayev’in dayısıdır. Nüsret Aliyev, Haydar Aliyev adına Petrol Rafinerisi’nde gaz birimi müdürü olarak çalışmaktadır. Anar Alizade’nin kardeşleri Nihad Aliyev ve Badal Aliyev SOCAR’da çeşitli görevlerde bulundu. Badal Aliyev, SOCAR’da Bilgi Teknolojileri Departmanı’nda satın alma birimi müdürü, Nihad Aliyev ise SOCAR’da satış direktörü olarak çalıştı. 26 Mart 2021’de Nihad Aliyev Beşiktaş’ta lüks bir otel odasında arkadaşlarıyla eğlenirken intihar etti.

https://www.ahaber.com.tr/yasam/2021/03/26/azerbaycanli-is-insani-nihad-aliyev-otel-odasinda-intihar-etti

2011’de Nihad Aliyev Azerbaycan’da “Azboru” MMC şirketini kurmuştur. SOCAR ve Azersu “Azboru” MMC’nin en büyük alıcıları arasındadır.

http://azboru.az/en/about-us

2010’da Nihad Aliyev, Dubai’de kayıtlı Petroleum United FZE ile birlikte İstanbul’da Buta Travel Turizm ve Seyahet Ticaret Limited şirketini kurmuştur.

http://www.butaturkiye.com/hakkimizda

https://drive.google.com/file/d/1sGV5vU4wqtNKCs8tBB1Y0bLfbuGvXdBz/view

2013 yılında Buta Travel’de Petroleum United FZE’ye ait hisseler Anar Alizade’nin çalışanı olan Orkhan Huseynov’a devredilmiştir.

https://drive.google.com/file/d/1fTiX72aehyzajWPJlnrbWjrd6ni3BWqB/view

2016’da Orkhan Huseynov Buta Travel’de kendine ait hisseleri Nihad Aliyev’e devretmiştir.

https://drive.google.com/file/d/1zblwdrQdOXfK5083azILcwrYLmLGvbz9/view

https://drive.google.com/file/d/1zpY0hbOdhLXoTBLUTqF9Yo8KL3QdncCC/view

1978 Nahçıvan doğumlu Orkhan Huseynov Abbas oglu, Anar Alizade’ye ait Berhar Oil FZE şirketinin Azerbaycan temsilciğinde CEO olarak görev yapmaktadır.

https://www.meydan.tv/az/article/neft-maqnati-anar-elizadenin-namelum-biznesi/?ref=list-investigations

Orkhan Huseynov, 2008 yılında Azerbaycan’da SOCAR ve Anar Alizade ortaklığıyla kurulu SOCAR Petroleum CSJC (QSC) ve SOCAR-UGE MMC’de CEO olarak da görev yapmıştır.

https://drive.google.com/file/d/1hETL4Ed0SwphHKIs1ObKX7PU8HGw3xCI/view

Orkhan Huseynov 2012’de Dubai’de kayıtlı “Bosfor Invest Limited UAE” şirketi ile birlikte İstanbul’da Bosfor Emlak Geliştirme ve Yatırım Limited şirketini kurmuştur.

https://drive.google.com/file/d/14t27gcgdq4DuNINyn-ONim4WI9jcmU6o/view

https://drive.google.com/file/d/1cQTZDaHpDRxxREMmz8JydrLs8AY5Tl7l/view

2018’de Anar Alizade’nin abisi Badal Aliyev “Bosfor Invest Limited UAE” şirkətinin Bosfor Emlak Geliştirme ve Yatırım Limited şirketinde temsilcisi olarak atanmıştır.

https://drive.google.com/file/d/1xJIYfScZnW3E2wU0c6wOHusypj7_gcE4/view

2012 yılında Orkhan Huseynov, Türkiye’de kurulu Logic Dış Ticaret Limited Şirketinin sahibi olan Well Trading FZE şirketinin temsilcisi olarak atanmıştır.

https://drive.google.com/file/d/1N_Xbx_0tLLs585KNc828F0aPfg_RpbUd/view

2009’da Dubai’de kurulan Well Trading FZE şirketi, Gürcistan’a doğal gaz satışı yapan “SOCAR Gas Export-Import” MMC’de yüzde 16.7 pay sahibidir.

http://welltrading.co/

https://socar.az/socar/az/company/joint-ventures/socar-gas-export-import

2017’de İlham Gadimzada tarafından Malta’da kurulan Arrow Star Holding LTD şirketinde, Yalıkavak marinanın satışında Anar Alizade ile birlikte nitelikli dolandırıcılık yapmaktan yargılanan Ali Kemal Çelikten 22.11.2017 tarihinde direktör olarak atanmıştır.

https://drive.google.com/file/d/1x6IXrXiiU7JxLiN6zgGZKOx6mYPTlMOQ/view

Arrow Star Holding LTD bünyesinde Arrow Star Shipping 1 Company Limited (kuruluş tarihi: 1 Eylül 2017/Malta), Arrow Star Shipping 2 Company Limited (kuruluş tarihi: 1 Eylül 2017/Malta), Arrow Star Trading Co. Limited (kuruluş tarihi: 29 Kasım 2017/Malta), Arrow Star Shipping 3 Co. Limited (kuruluş tarihi: 25 Kasım 2019/Malta), Arrowstar Trading Petrol ve Denizcilik A.Ş. (kuruluş tarihi: 3 Nisan 2018/Türkiye) bulunmaktadır. Bu şirketlerle ilgili detaylı bilgilere aşağıdaki linkten erişilebilmektedir.

https://www.habererk.com/gundem/iste-mubariz-gurbanoglu-mansimov-raporu-bu-dev-rapor-sadece-h142883.html

Arrow Star Holding LTD şirketinin hisseleri  6 Ekim 2020’de Orkhan Huseynov’a  devredilmiştir.

https://drive.google.com/file/d/1jH-5KWYDTlliLAU23pOLrly1R52O1fLw/view

Arrow Star Holding LTD Orkhan Huseynov’a devredildikten sonra, Yalıkavak marinanın satışında Anar Alizade ile birlikte nitelikli dolandırıcılık yapmaktan yargılanan Mehmet Ercil, Arrow Star Holding LTD ve bağlı şirketlerine direktör olarak atanmıştır.

https://drive.google.com/file/d/1gXO5FmVMEgJT_tDQgCVH8our-A-BVHhg/view

1 Mart 2021 tarihinde Mehmet Ercil, Ali Kemal Çelikten tarafından, Anar Alizade’nin çalışanı olan Orkhan Huseynov’un üzerine kayıtlı Arrow Star Trading Co LTD şirketine direktör olarak atanmıştır. Dolayısıyla, Yalıkavak marinanın satışında nitelikli dolandırıcılık yapmaktan yargılanan sanıklar; Mehmet Ercil ve Ali Kemal Çelikten Arrow Star Holding LTD’nin bağlı şirketi olan Arrow Star Trading Co Limited şirketinde direktör olarak görev yapmaktadır.

https://drive.google.com/file/d/1rIo3Oni-S__8lTcnARpbwqLzi-2Mtc1c/view

https://drive.google.com/file/d/1lgMylbWsCRRZgUtTwRLsQtdVdwGV5MRI/view

Ayrıca eski Palmali çalışanları Ali Kemal Çelikten, Mehmet Ercil, Fatih Berber ve Alaattin Aykaç Palmali Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mubariz Mansimov’u FETÖ üyesi olmakla suçlayarak 20/12/2019 tarihinde savcılığa şikayet etmiştir. Bu konuda ayrıntılı bilgiler Habererk ekibince hazırlanan raporda yer almaktadır.

https://www.habererk.com/gundem/iste-mubariz-gurbanoglu-mansimov-raporu-bu-dev-rapor-sadece-h142883.html

Anar Alizade’ye ait Malta’da kurulu Palmarina Holding Limited (yeni adıyla, Yalikavak Holding Limited), 2011’de Mubariz Mansimov tarafından satın alınan Palmarina (yeni adıyla, Bodrum Yalıkavak) yat limanının yeni sahibidir. Yalıkavak Holding Limited Singapur’da kurulu RSR Holding PTE ltd’nin bağlı şirketidir.

https://drive.google.com/file/d/1Pf26nPqdDD6-0K5NmZKjdC0QWgTlRpJk/view

https://drive.google.com/file/d/1l1d9vkuoGsKndNDIwVouQj7-HFw0jKXA/view

https://www.haberturk.com/mansimov-marina-ve-otelini-geri-alma-davasi-acti-1654842-ekonomi#:~:text=%C4%B0%C5%9Fadam%C4%B1%20M%C3%BCbariz%20Mansimov%2C%20grup%20%C5%9Firketleri,Palmarina%20Holding’e%20dava%20a%C3%A7t%C4%B1.

Eski Palmali çalışanları Alaattin Aykaç, Mehmet Ercil ve Ali Kemal Çelikten Anar Alizade ile birlikte Şubat 2016’da Palmarina yat limanının satışında nitelikli dolandırıcılık yapmakla suçlanmaktadır. İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılama devam etmektedir.

(davamı var)