Halktan milyarlar çalan Anar Alizade kimdir?

SOCAR Trading’in Letonya polisi tarafından sorgulanmasının ardından,Türkiye’de adli makamların dikkati halktan milyarlar çalan Anar Alizadede

SOCAR Trading Isviçre şirketi İsviçre’de bir mahkame davasını kaybetti ve şirket hakkında soruşturma başlatıldı.

Bir İsviçre federal mahkemesi, Azerbaycan’ın SOCAR’ının, 2017 kara para aklama soruşturmasıyla bağlantılı olarak Letonya polisi ile bankacılık bilgilerini paylaşmasını engelleme girişimlerini reddetti .Bu 2015-18 yıllarında Malta hükümeti ile SOCAR Trading arasında imzalanan bir anlaşmayla bağlantılı bir soruşturmadır..
Ocak 2020’de, Letonya polisi İsviçre’nin Cenevre kentindeki mahkemeye, İsviçre merkezli SOCAR şirketinin (SOCAR Trading DMCC) ve bir İsviçre bankası kullanarak banka bilgilerini talep eden uluslararası bir talep mektubu (emir) gönderdi.

Ana soruşturma, Malta ile SOCAR Trading arasında LPG üretimi veya ticaretine ilişkin 2015 tarihli bir anlaşmayla bağlantılı olarak kara para aklamayla bağlantılı olarak Letonya makamları tarafından yürütülmüştür.
Soruşturma, SOCAR’ın Dubai merkezli işletmeleri ile tanımlanamayan iki limited şirket arasında bu anlaşma ile bağlantılı olarak Letonya bankaları aracılığıyla 2017-2018 yılları arasında 28 milyon avro takas etmeyi amaçlayan işlemi araştırıyor.

Maryam,Vagif Aliyev ,Rovnag Abdullayev ,Adnan Ahmedzade ,Golovushkin

Araştırmacı gazeteciler burada birkaç konuya dikkat etmelidir

Malta kara para aklamayla mücadele kurumu Fiau tarafından hazırlanan bir raporda, 17 Black Limited’e toplam 1,4 milyon $ ‘lık “şüpheli” olarak tanımlanan iki transfer 17 ve 26 Kasım 2015 tarihlerinde ödendi. Para, Seyşeller’de kayıtlı Mayor Trans Limited’den geldi. Karadağ ve Letonya’da hesapları olan ve o sırada nihai intifa hakkı sahibi (UBO) belirli bir Rufat Baratzada olan şirket http://www.publiceye.ch ajansını yazdı. erkek: Bakü’de mütevazı bir apartman dairesinde yaşayan eski bir metro çalışanı.

Genel olarak Rufat Baratzade kimdir? Kaynak, Baratzade’nin SOCAR Başkanı Rovnag Abdullayev, pazarlama departmanı başkanı Adnan Akhmadzadeh, kardeşi Hayal Akhmedzadeh (SOCAR SW) Turab Musayev (SOCAR SW) Anar Alizade (UNION GRANT) ve SOCAR Trading direktörü ile çevrili olanlara yakın olduğunu bildirdi. Meryem

Baratzade’yi okuyun ve Reuters’ın konu hakkında neler yayınladığını görün.Hepsi bu değil, Voice America ve NewsBook bu konuda Azerice yazıyor

Şirketin resmi web sitesine göre, TKB Leasing, Azerbaycan’daki girişimcilere kiralama hizmetleri, ticari faaliyetler ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişimi için kredi sağlamaktadır. TKB Leasing Başkanı ve Trasta Komercbank Azerbaycan temsilcisi Bayali Mursalov atandı.
2014 yılında Başsavcılığa bağlı Yolsuzlukla Mücadele Genel Müdürlüğü, 178.3.2 (dolandırıcılık) ve 308.1 (yetkinin kötüye kullanılması) ile Letonya’da kayıtlı olan Trasta Komercbanka JSC’nin Azerbaycan ofisi başkanı Bayali Mursalov aleyhine ceza davası açtı. Ceza Kanununun. açıldı.

Mursalov’un bir Bakü sakininin hesabından 600 bin avroyu zimmetine geçirdiği ve bunları sera için ekipman satın almak üzere yurtdışında faaliyet gösteren şirketlerin banka hesaplarına aktardığı ortaya çıktı.
Daha sonra tutuklanan Bayali Mursalov, Başsavcılığa bağlı Yolsuzlukla Mücadele Ana Daire Başkanı Kamran Aliyev’in emriyle SOCAR’ın gizli talebi üzerine cezai sorumluluktan serbest bırakıldı.

= Avukat Bunkus, Range Rover sürerken öldürüldü

Ceza davası, Bakü sakininden Başsavcılığa bağlı Yolsuzlukla Mücadele Genel Müdürlüğü’ne gelen şikayete dayanılarak açıldı. Soruşturma sırasında Mursalov’un, Bakü’de ikamet eden bir kişinin banka hesabından, sera için ekipman satın almak adına yurtdışında faaliyet gösteren şirketlerin banka hesaplarına aktararak 600.000 Euro’yu zimmete geçirdiği tespit edildi. Bayali Mursalov’un bu ceza davası soruşturmasının sonuçları ve diğer yasadışı eylemleri hakkında bir sonraki yazımızda ayrıntılı bilgi vereceğiz. Şimdi Martinish Bunkus ile işbirliği içinde tanınan Anar Aliyev’i SOCAR Trading SA’nın eski başkanı olarak neden sunduğumuzu açıklayalım.

Her şeyden önce, Martinish Bunkus ile işbirliği iddiaları ortaya çıkmadan önce, Anar Aliyev’in hükümet içindeki ağı onu yüksek bir pozisyona hazırlıyordu.

2015 yılında, SOCAR Trading SA başkanı, Trasta Komercbank aracılığıyla sadece bir operasyonda yaklaşık 20 milyon doları bir ofşor hesaba transfer edebildi …

Letonya polisinin temyizi, 28 milyon euro’nun kökenini araştırmak için SOCAR Trading’in Cenevre bankası aracılığıyla bankacılık bilgilerini ve işlemlerini hedef aldı.
SOCAR, “Malta’nın gelecekte bu gerçeklerle ilgili dava açması” ve Letonya’nın istenirse bu bilgileri Malta ile paylaşması riski nedeniyle Letonya yetkilileriyle bankacılık bilgilerinin paylaşılmasına itiraz etti.
SOCAR, olayların “Malta’da kara para aklama teşkil etmediğini” iddia ederek, bu tür konuların Cenevre Sözleşmesi ile çelişeceğini söyledi.
İsviçre mahkemesi, SOCAR’ın endişelerini Sözleşme’nin ihlalinden korktuğuna dair somut delillerle desteklemediğini söyleyerek SOCAR’ın iddiasını reddetti.
SOCAR ayrıca Letonya ile banka bilgilerini paylaşma yıllarını da sınırlamaya çalıştı.İsviçre mahkemesi, Letonya makamlarının tüm ilgili gerçekleri soruşturmak için takdir yetkilerini sınırlamaması gerektiğini düşünerek SOCAR’ın talebini reddetti.
Karar temyizde onaylandı.

https://theshiftnews.com/2021/04/09/socars-got-a-lot-to-hide/?fbclid=IwAR1Vut-8nxpP2DQ42yGtWH7R_UyDeiDyGvaluRhrZANeplxpnzHL9QM_c3s

İngiliz Global Witness kuruluşu tarafından 2013 yılında yayınlanan ‘Anonim Azerbaycan’ raporuyla, SOCAR Başkanı Rövnek Abdullayev’in yeğeni Anar Aliyev’in gizemli bir iş ağına sahip olduğu ortaya çıktı. SOCAR ile yaptığı operasyonlardan yüz milyonlarca dolar kazanan Anar Aliyev’in ismi o zamana kadar medyada geçmedi.

2013’de SOCAR sözcüsü Nizameddin Guliyev BBC’ye açıklamasında Anar Aliyev ismini duymadığını söyledi.

https://www.bbc.com/azeri/azerbaijan/2013/12/131209_global_witness_socar_report

Ofşor bölgelerde yüz milyonlarca dolar değerinde şirketlere sahip olan Anar Aliyev’in, 2013 yılında araştırmacı gazeteciler tarafından bulunan tek fotoğrafı, ofşor bölgelerinde adı geçen şirketleri kaydederken sicile sunduğu pasaportunun siyah beyaz bir kopyasıydı.

http://azpolitika.info/storage/news/0fbce6c74ff376d18cb352e7fdc6273b/9a735e60-17e2-4a13-8093-9099b047e6e8.jpg

Anar Aliyev, 2013 yılında Global Witness kuruluşu tarafından “Anonim Azerbaycan” raporunun yayınlanmasının hemen ardından soyadını Alizade olarak değişti. Bunu, Azerbaycan’daki güçlü ailelerin (Cumhurbaşkanı İlham Aliyev) soyadlarına benzerliğinin iş dünyasında kafa karışıklığı yaratmasıyla açıkladı. Business Time dergisine verdiği röportajda Anar Aliyev, Rövnek Abdullayev ile arkabalık bağı olduğunu inkar etti.

https://anaralizade.com/post/interview-to-business-time-magazine

Yatırımlarının kaynağına değinen Anar Aliyev, üniversite yıllarında Nahçıvan’a Türkiye’den giyim ürünleri ithal ettiğini, üniversiteden mezun olduktan sonra araba ve arsa satışı, ardından lojistik, elektronik ve petrol ekipmanı ithalatı yaptığını söyledi. Bu işlerden büyük miktarda gelir elde ettiğini kaydetti.

http://www.azerbaijananonymousexplained.com/aze/anonim-az%c9%99rbaycan/anar-%c9%99lizad%c9%99/

Anar Aliyev kimdir?

Aliyev Anar Nüsret oğlu 21 Eylül 1978’de Nahçıvan’da doğdu. 1996-2000 yıllarında Nahçıvan Devlet Üniversitesi’nde lisans okudu.

https://peoplepill.com/people/anar-alizade/

Anar Aliyev’in yeğeni Rövnek Abdullayev, 2003-2004 yılları arasında Haydar Aliyev Petrol Rafinerisi’nin başına geçti. Daha sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 10 Kasım 2005 tarihli emriyle Rövnek Abdullayev SOCAR Başkanı olarak atandı.

Global Witness, Anar Aliyev’in 2000’li yılların başlarında Rövnek Abdullayev’in özel koruma ekibinde bir süre çalıştığını tespit etti.

27 Temmuz 2011’de Amsterdam’da Eventus-UGE Coöperatief U.A. ve Coöperatief Menkent U.A. ortaklığıyla SOCAR Electric B.V. (yeni isim: Eventus Energy B.V.) kuruldu. Türkiye ticaret sicil kayıtlarına göre, SOCAR Electric B.V. 2 Eylül 2011’de Türkiye’de kurulan SOCAR Power Enerji Yatırımları A.Ş.’de % 75 hisseye sahipti. SOCAR Power Enerji Yatırımları A.Ş.’de SOCAR Electric B.V.’nin ortağı, şu anda FETÖ terör örgütü üyesi olmaktan aranan Enver Taner Baltacı’nın sahibi olduğu Lotus Müteahhitlik şirketiydi. Enver Taner Baltacı’nın SOCAR Power Enerji Yatırımları A.Ş.’deki toplam payı % 24,46 olmuştur. 17 Temmuz 2013 tarihinde SOCAR Electric B.V. SOCAR Power Enerji Yatırımları A.Ş.’deki hisselerini SOCAR Turkey Enerji A.Ş.’ye satarak ortaklıktan ayrıldı. Anar Alizade’nin bu satışlardan ne kadar para aldığı halka açık kayıtlarda belirtilmiyor.

https://www.ogunhaber.com/genel/feto-operasyonu-azerbaycan-da-devam-edecek-574546h.html
https://www.sabah.com.tr/guney/2017/08/24/fetonun-enerji-sevdasi

Hollanda Ticaret Siciline göre, 25 Ağustos 2009’da Heritage-UGE Coöperatief U.A. (yeni adıyla Eventus-UGE Coöperatief U.A.) şirketi kuruldu. Şirketin kurucusu, Anar Aliyev’in sahip olduğu Heritage General Trading FZE (yeni adıyla, Eventus General Trading FZE) şirketidir. Heritage General Trading FZE aynı zamanda Supra Holding Limited’in kurucularından biridir. Eventus-UGE Coöperatief U.A. ve SOCAR’ın Hollanda’da 5 ortak şirketi bulunmaktadır:

Anar Alizade’nin bu şirketlerdeki payı aşağıdaki gibidir:

Anar Alizadenin şirketleri

https://www.azadliq.org/a/25195029.html

Anar Aliyev’in babası Nüsret Aliyev, SOCAR Başkanı Rövnek Abdullayev’in amcası. Nüsret Aliyev, Haydar Aliyev adına Petrol Rafinerisi’nde gaz birimi başkanı olarak çalıştı. Anar Aliyev’in kardeşleri Nihad, Badal ve Nicat Aliyev SOCAR’da çeşitli görevlerde bulundu. Badal Aliyev, SOCAR’da Bilgi Teknolojileri Departmanı’nda satın alma departmanı başkanı olarak, Nihad Aliyev ise SOCAR’da satış direktörü olarak çalıştı. Nicat Aliyev, SOCAR’ın bağlı şirketlerinden birinde çalışıyor.

Rövnek Abdullayev’in diğer amcası Azad Aliyev, Haydar Aliyev adına Petrol Rafinerisi’nde kislorod biriminin başında.

Anar Aliyev’in annesi, ünlü Aşurovlar soyundan geliyor. Bu neslin pek çok üyesi SOCAR ve diğer devlet kurumlarında üst düzey pozisyonlarda bulunuyor. Azerbaycan’ın eski Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Eldar Mahmudov’un eşi Tahira Mahmudova da Aşurovlar soyundan geliyor. Bazı kaynaklar Eldar Mahmudov ile Rövnek Abdullayev’in bacanak olduğunu iddia ediyor.

Anar Aliyev’in amcası Mehman Aşurov, Eldar Mahmudov’un başkanlığı döneminde birim müdürü olarak çalıştı.

http://pia.az/socar-daki-sirli-eliyev-barede-yeni-melumatlar–11566-xeber.html

Anar Aliyev’in kuzeni Mahir Aşurov, SOCAR’ın Güvenlik Departmanında Sendika Başkanı.

http://ahik.org/articles/view/neft-v-qaz-snayesi-cilri-hmkarlar-ttifaq-respublika-komitsinin-iv-qurultay-kecirilnidir

4 Şubat 2013 tarihli Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in emriyle Mahir Aşurov’a madalya verildi.

http://www.anl.az/down/meqale/azerbaycan/2013/fevral/292545.htm

Anar Aliyev’in akrabalarının SOCAR’daki pozisyonlarının şeması:

Azerbaycan Cumhuriyeti Yolsuzlukla Mücadele Kanunun 7. Maddesi, kamu memurlarının yakın akrabalarının, seçimli pozisyonlar ve kanunla öngörülen diğer durumlar dışında, kendilerine doğrudan bağlı herhangi bir pozisyonda bulunamayacaklarını öngörmektedir.

http://www.e-qanun.az/framework/5809

http://www.commission-anticorruption.gov.az/upload/file/Conflict%20of%20Interst%20Law%20S.pdf

Rövnek Abdullayev’in kayınpederi aynı zamanda amcası Adam Aliyev, SOCAR Demontaj Departmanı başkanı. Adam Aliyev, Dubai’de kayıtlı Bahar Energy Limited’in hissedarlarından biri. Bahar Energy Limited, Hazar Denizi’ndeki Kum ve Bahar petrol sahalarını işletmekte. Bahar Energy Limited, Azerbaycan petrol sözleşmeleri arasında en yüksek kar dağıtım oranına (80/20) sahip yabancı şirket.

https://www.azadliq.org/a/26588590.html

https://web.archive.org/web/20140412203238/http://new.socar.az/socar/en/company/production-sharing-agreements-offshore/bahar-gum-deniz

Nisan 2010’daki parlamento oturumunda milletvekili Penah Hüseyin, karının çoğunu Kum ve Bahar petrol sahalarından sağlayan Bahar Energy Limited’in arkasında kimin olduğunu sordu, ancak diğer milletvekilleri (Oktay Asadov, Fazail Agamali, Zahid Oruç) Penah Hüseyin’i bu sorusundan dolayı eleştirdi.

Parlamento oturumunda Penah Huseyin şunları söylemişti: “Öncelikle açıklığa kavuşturmak ve sorular sormak istiyorum. Değerli milletvekilleri, bu sözleşme kiminle yapılıyor? Burada gizli bir mesele yok ise, neden bu şirketin arkasında Azerbaycan Cumhuriyeti vatandaşlarının bulunduğu Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri adı altında saklanıyor? Bu, şirketin adresinin burada kafa karıştırıcı bir şekilde kullanıldığı şüphesini uyandırıyor. Bu yasa taslağında Bahar Enerji Limited adına imzalayan yöneticinin adı, soyadı veya görevi belirtilmemekte. Tekrar ediyorum ve neden bu konuya dikkat çekiyorum? Çünkü çok sayıda uzman Azerbaycan’da petrol sektörünün gizli özelleştirme sürecinin devam ettiğini söylüyor. Yasal olarak bu mesele belki de yabancılaşma süreci. Diğer sözleşmelerden farklı olarak yüklenicinin buraya ne kadar yatırım yapacağı bilinmemekte. Hangi teknolojiyi getirecek? Bütün bunlar dikkatimizi çekiyor.”

https://meclis.gov.az/?/az/stenoqram/210

Bahar Energy Limited’in kurucularından Rafi Oil FZE (yeni adıyla, Novatis Oil FZE), 2008 yılından bu yana Anar Aliyev’in Union Grand Energy şirketi bünyesinde faaliyet göstermekte.

Novatis Oil FZE, Surakhani bölgesinde petrol üreten Surakhani Oil Operating Company’yi bünyesinde bulunduruyor.

http://nhmt-az.org/frontend/pages/oil-income-inner.php?id=154

Surakhani Oil projesi sözleşmesi 2005 yılında Bakü’de SOCAR ve Novatis Oil arasında imzalandı. Novatis Oil, karın yüzde 75’ini, SOCAR yüzde 25’ini alıyor. Bakü’nün 14 km kuzeydoğusunda yer alan petrol bölgesinin toplam alanı 13 kilometre kare. SOCAR, Anar Aliyev’in şirketiyle yaptığı bu anlaşmayı en başarılı petrol sözleşmesi olarak görüyor.

https://web.archive.org/web/20141130034937/https://www.bizimyol.info/news/37428.html

2018-2019’da Surakhani sahasımda yılda ortalama 1,2 milyon varil petrol üretildi.

http://sai.gov.az/upload/files/ARHP-Rey-SOFAZ-2019.pdf

Surakhani Oil Operating Company için kuyular, Anar Aliyev’in Gulf Drilling Supply FZE şirketinin bağlı şirketi olan Gulf Drilling Azerbaijan tarafından açılıyor. Gulf Drilling Azerbaijan, Surakhani Oil Operating Company tarafından işletilen sahalarda yaklaşık 70 kuyu açtı.

https://report.az/energetika/suraxani-oil-emeliyyat-sirketi-ucun-69-yeni-quyu-qazilib/

Oğuz-Gabala-Bakü su boru hattı projesinde kuyu sondajı için Türk firması Arsan Arıtma ile sözleşme imzalanmasına rağmen, sözleşmenin 24,3 milyon manatlık kısmı tamamlandıktan sonra sözleşme feshedildi ve Anar Aliyev’in sahibi olduğu Gulf Drilling Supply FZE ile 9,2 milyon manat değerinde sözleşme imzalandı.

https://www.oilfund.az/en/projects/5

Anar Aliyev’in Singapur’da kurduğu RSR Holding bünyesinde faaliyet gösteren Gulf Drilling Supply FZE, Surakhanı, Şirvan, Binegadi, Karasu ve Gobustan petrol sahalarında sondaj faaliyetleri yürütmekte.

Anar Aliyev’in Union Grand Energy şirketinin bir diğer bağlı şirketi de UGE Lancer PTE ltd. şirketi olup Abşeron Yarımadası’ndaki Balakhani-Sabunchu-Ramana ve Kurdakhani petrol sahalarını işletiyor. 2017 yılında şirketin hem varlıkları hem de toplam sermayesi 32 milyon dolardı. Azerbaycan’da petrol sahaları işleten Balakhani Operating Company şirketi de UGE Lancer PTE ltd. şirketi çatısı altında faaliyet göstermekte.

http://www.azerbaijananonymousexplained.com/aze/anonim-az%c9%99rbaycan/uge-lancer-pte-sirk%c9%99ti/

Haziran 2010’da, SOCAR ve UGE-Lancer PTE, Balakhani-Sabunchu-Ramana ve Kurdakhani petrol sahalarını içeren bölgenin keşfi, rehabilitasyonu, geliştirilmesi ve üretimi (PSA) üzerine 25 yıllık bir sözleşme imzaladı. Sözleşme alanı 16,14 kilometre kare. UGE-Lancer PTE sözleşmede yüzde 75 hisseye sahipken, SOCAR yüzde 25 hisseye sahip.

https://az.trend.az/business/energy/1977241.html

Balakhani-Sabunchu-Ramana ve Kurdakhani petrol sahalarının 7,3 milyon ton (52,1 milyon varil) petrol rezervine sahip olduğu tahmin edilmekte. 2017-2019 yıllarında bu sahalardan yılda ortalama 1,7 milyon varil petrol çıkartıldı.

http://sai.gov.az/upload/files/ARHP-Rey-SOFAZ-2019.pdf

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 6 Mayıs 2011 tarihli kararı ile SOCAR ile UGE-Lancer PTE arasındaki anlaşma koşulları değiştirilerek vergiden muafiyet sağlandı.

http://www.e-qanun.az/framework/21689

Balakhani-Sabunchu-Ramana ve Kurdakhani petrol sahalarını işleten müteahhitler (Anar Aliyev’e ait UGE-Lancer PTE) 1 Ocak 2012’den itibaren petrol çıkarma faaliyetlerinde KDV’den muaf tutuldu.

3 Haziran 2010’daki imza töreninde SOCAR Başkanı Rövnek Abdullayev, yeğeninin şirketini yani UGE-Lancer PTE’yi bir Alman şirketi olarak takdim etti. UGE-Lancer PTE Genel Müdürü Lother Taushke, söz konusu şirketin 5 yıldır SOCAR ile çevre mühendisliği hizmetleri alanında projeler yürüttüğünü belirtti. Oysa, UGE-Lancer PTE 28 Kasım 2008’de kurulmuştur. Sözleşmenin imzalandığı tarihte şirketin toplam 553 günlük operasyonel faaliyeti bulunmaktaydı.

https://azertag.az/xeber/481525

https://www.sgpbusiness.com/company/Uge-lancer-Pte-Ltd

İsviçre Ticaret Sicil kayıtlarına göre, UGE-Lancer PTE’nin Genel Müdürü Lother Taushke, 17 Nisan 2009 – 1 Şubat 2013 tarihleri ​​arasında Sumato Energy Services SA’nın CEO’su olarak da görev yaptı. Sumato Energy Services SA, 2005 yılında Yeni Zelanda’da kurulan Sumato Energy Group Limited bünyesindeki dört şirketten biri. Lother Taushke, 12 Ocak 2007’de Vircin Adaları’nda kayıtlı olan Sumato Energy Group Limited’in de direktörüdür.

https://offshoreleaks.icij.org/nodes/221688

Yeni Zelanda’da kayıtlı Sumato Energy Group Limited’e dahil olan Sumato Energy PTE Ltd, Dubai’de kayıtlı Sumato Energy FZE’nin bir bağlı şirketi. 1 Haziran 2009’da Singapur’da kurulan Sumato Energy PTE Ltd, 2010 yılında Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’nden 1,2 milyar dolar ve 2011 yılında 1,98 milyar dolar değerinde petrol satın aldı. Bu bilgiler Sumato Energy PTE Ltd’nin 2011 yılı mali tablolarında belirtilmiştir. Sumato Energy PTE Ltd ve UGE-Lancer PTE Ltd Singapur’da aynı adreste kayıtlı. Lother Taushke her iki şirkette de yönetici.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’nin (SOCAR) Ekim 2007 tarihli bir basın açıklamasında, Yeni Zelandalı Sumato Energy Group Limited’in 30 Ekim – 1 Kasım 2007 tarihleri ​​arasında 1 milyon varil Azeri Light markalı petrol satışı ihalesini kazandığı ve Ceyhan limanından petrol teslim etme hakkını elde ettiği belirtiliyor.

http://socar.az/socar/en/news-and-media/news-archives/news-archives/2007/10/16

APA haber ajansı 2008 yılında SOCAR Pazarlama ve Ekonomik Operasyonlar Departmanı’na dayandırdığı haberinde Sumato Energy Group Limited’in 1 milyon varil petrol satışı ihalesini kazandığını ve 21-23 Şubat 2009 tarihlerinde Ceyhan limanından petrol teslim hakkı aldığını duyurdu.

https://apa.az/en/azerbaijan_energy_and_industry/-95769

Sumato Energy Group Limited’in kurucusu İon Taylor, yolsuzluk, uyuşturucu kaçakçılığı, silah kaçakçılığı ve diğer suçlarla suçlanıyor ve kara para aklamayla tanınıyor. Global Witness tarafından yayınlanan bir rapora göre İon Taylor, eski Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev’in oğlu Maxim Bakiyev ile bağlantılı şirketlerin kurulmasında da rol aldı. Bu bilgiler, İon Taylor’ın Sumato Energy Group Limited’in gerçek sahibi olmadığını bize gösteriyor.

Dubai Ticaret Sicil kayıtlarına göre, Anar Aliyev’in RSR Holding şirketler grubunun bağlı şirketi olan Rafi Trading FZE’nin (yeni adıyla, Lider Electronics FZE) direktörü Azim Novruzov, Sumato Energy Group Limited’in bağlı şirketi Sumato Energy FZE’nin hissedarı.

Global Witness tarafından alınan makbuzlar, Sumato Energy Services SA Direktör Yardımcısı Metin Talışlı’nın, 2-4 Ocak 2012 tarihlerinde Cenevre’deki 5 yıldızlı Grand Kempinski Hotel’de Anar Aliyev’in iki gecelik konaklaması için 10.253 İsviçre Frangı (10.887 $)  ödediğini gösteriyor. Metin Talışlı, İsviçre’de Anar Aliyev adına kayıtlı üç şirketin (Cronus Energy AG, ERAInvest SA ve Davos Luxury Properties AG) yöneticiliğini de yaptı.

SOCAR, Global Witness’ın raporuna yanıt olarak şu açıklamayı yapmıştır: “SOCAR araştırmalar sonucunda Sumato Energy Group Ltd’nin 2005 yılında Yeni Zelanda’da kurulduğunu ve Singapur, İsviçre ve BAE’de aynı marka adı altında şirketlerin tescil edildiğini belirlemiştir. Yapılan incelemede Anar Alizade’nin Sumato Energy şirketinin sahibi olmadığı tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, SOCAR, gizlilik sözleşmelerine tabidir ve herhangi bir üçüncü tarafın nihai yararlanıcısının kimliğini açıklayamaz. Zira, SOCAR veya iştiraklerinin Sumato Energy Group ile hiçbir bağı yoktur.”

http://www.azerbaijananonymousexplained.com/aze/anonim-az%c9%99rbaycan/neft-ticar%c9%99ti-muqavil%c9%99l%c9%99ri-v%c9%99-sumato-energy-group-sirk%c9%99ti/

Sumato Energy PTE ltd. şirketinin mali raporuna göre, şirketin tek alıcıları ve satıcıları SOCAR’ın iştirakleri. Bu, Sumato Energy Group Limited’in doğrudan SOCAR’ın yönetimi ile ilişkili olduğunu göstermekte.

Eski milletvekili Penah Huseyin, 2010 yılında parlamentoda yaptığı konuşmada, SOCAR’ın karadaki petrol sahalarını ortak alarak işletmesini eleştirerek şeffaflığın yetersizliğine dikkat çekti:

“Örneğin Şirvanoyl, Şirvan şehri yakınlarında, Salyanoyl ise Salyan tarafında yer almakta. Veya Karasu Şirketi var. Bu şirketler, her biri yabancı soyadlı bir vatandaşın başkanlığında kurulmuştur. Örneğin Şirvanoyl’un sahibinin Gürcü soyadı var. Bukleleri boyarlar ve biraz şebel dökerler. Sonuç olarak, petrolü paylaşırlar. Devlet Petrol Şirketi bukleleri boyayamaz mı ya da şebeli dökemez mi? Neden paylaşmalı? Burada çeşitli başka çıkar odaklarının olması kuvvetle muhtemeldir. Mesela Bakü’deki madenlerden birine baktım. Binegadi’de birkaç maden var. Uzmanlar getirildi. Şeffaflık kontrolü yapıyorlar. Bunlardan biri bir Alman şirketiydi. Örneğin, bir maden günde 1.000 ton petrol üretiyor. Kendi madenimiz 10 ton üretiyor. Neden? Başka birinin adına kayıtlı büyük bir küvet olduğu ortaya çıktı. Böyle bir olasılık var. Burada şeffaflık yok. “

https://meclis.gov.az/?/az/stenoqram/210

Anar Aliyev’in sermayesi şüphesiz Azerbaycan devletinin petrol parası. İlginç bir şekilde, Anar Aliyev henüz herhangi bir yerel veya uluslararası etkinlikte konuşmadı ve yerel veya uluslararası medyaya herhangi bir video röportaj vermedi. Kısacası milyader işadamı Anar Aliyev’in sesi Azerbaycan halkı tarafından hiç duyulmadı.

Anar Aliyev’in sermayesi 1 milyar doları aşan şirketleri ofşor bölgelerinde kayıtlı. Anar Aliyev, 2007’de Singapur’da Union Grand Energy PTE ltd ve RSR Holding PTE ltd. adlı iki şirket kurdu.

Union Grand Energy PTE ltd. şirketinin 2018’deki varlıkları 591 milyon dolardı ve toplam sermayesi 579 milyon dolardı. 2019’da varlıklar 750 milyon dolara ve toplam sermaye 622 milyon dolara çıktı.

Anar Aliyev tarafından 2007-2020’de dünyanın farklı yerlerinde yüz civarında şirket kuruldu.

RSR Holding PTE ltd. Şirketin 2019’daki varlıkları 178 milyon dolar, toplam sermaye 101 milyon dolardı. RSR Holding PTE Ltd ve Palmali Şirketler Grubu arasındaki ortaklık aşağıdaki makalelerde ayrıntılı olarak verilmiştir.

Anonim Azerbaycan raporu Anar Nusrat oğlu Aliyev’in SOCAR ile “en az 48 yüksek kârlı anlaşmada” payı olduğunu belirtiyor.

Global Witness’e göre, 12.12.2007 tarihinde İsviçre’de kurulan SOCAR Trading SA’nın ana şirketi Supra Holding Limited’de (Malta) SOCAR% 50 ve Union Grand Energy’nin (Singapur) kurucusu Anar Aliyev ve Lukoil’in eski başkan yardımcısı Valery Golovushkin her biri % 25 hisseye sahipti. Daha sonra Anar Aliyev, Valery Golovushkin’den satın aldığı hisselerle SOCAR Trading SA’daki hisse payını % 40’a çıkardı. 2012 yılında SOCAR, Anar Aliyev ve Valery Golovushkin’e sırasıyla 103 milyon $ ve 30 milyon $ ödeyerek SOCAR Trading SA’nın tek hissedarı oldu.

BAE’de Anar Aliyev tarafından kurulan Heritage General Trading FZE’nin (yeni adıyla, Eventus General Trading FZE) Supra Holding Limited’deki (yeni adıyla, SOCAR Trading Holding Limited) payının SOCAR’a devrine ilişkin bir belgeye buradan erişilebilinir.

SOCAR Pazarlama ve Ekonomik İlişkiler Departmanı, 2007-2012 yıllarında dış piyasaya ihraç edilen ham petrolün yüzde 60’nı SOCAR Trading SA aracılığıyla satmıştır. Anar Aliyev bu satıştan büyük miktarda para kazandı. SOCAR Trading SA, yalnızca Ocak 2010’dan Haziran 2011’e kadar 128 milyon AZN kar kazandı. Bu miktarın sadece yüzde 50’si SOCAR’a kaldı. Gerisi diğer hissedarlar – Anar Aliyev ve Valery Golovushkin arasında bölündü.

Haziran 2011’de SOCAR, petrol satışına aracılık etmek için Anar Aliyev ile yeni bir ortaklık kurdu. Şöyle ki, SOCAR International DMCC Haziran 2011’de BAE’de tescil edildi. SOCAR ve Anar Aliyev’in Petroline DMCC şirketi SOCAR International DMCC’de her biri % 50 hisseye sahipti. SOCAR, petrolü, önce SOCAR International DMCC’ye sattı. SOCAR International DMCC ise ardından petrolü Supra Holding Limited’e sattı. SOCAR International DMCC, Supra Holding’e 2011’de 1,68 milyar dolar, 2012’de 5,77 milyar dolar değerinde petrol sattı. 2011-2012’de SOCAR International DMCC bu aracılıktan 66 milyon $ net kar kazandı.

https://www.azadliq.org/a/25195029.html

Socar Aurora Fujairah Terminal FZE, BAE’de Supra Holding Limited’in bağlı şirketi SOCAR Trading SA, İsviçre ticaret şirketi Aurora Progress ve Fujairah Emirliği tarafından ortak kuruldu. Anar Aliyev’in ortak olduğu Supra Investments SA tarafından Panama’da kurulan Socar Aurora Terminals SA, 2010 yılında Socar Aurora Fujairah Terminal’in yüzde 90 hissesini satın aldı. 2012 yılında, 20 tanklık SOCAR AURORA Fujairah Terminalinin 1. fazı tamamlandı. Terminalin toplam kapasitesi 641 bin metreküp. Yıllık 20 milyon tondan fazla petrol ürünü alma kapasitesine sahip. 2012 yılında Anar Aliyev, Socar Aurora Fujairah Terminal FZE’nin hisselerini SOCAR’a sattı ve ortaklıktan ayrıldı.

http://davam.az/index.php?newsid=916

https://azertag.az/xeber/ARDNS_VA_ISVECHRANIN_AURORA_PROGRESS_AMTAA_TICARAT_EVI_BIRLASMIS_ARAB_AMIRLIYININ_FUCAYRA_LIMANINDA_AMAKDASLIGA_BASLAMISLAR-49

SOCAR Yatırım Departmanı başkanı Vagif Aliyev, “Natural Gas World”  yayınına açıklamasında SOCAR’ın SOCAR Aurora Fujairah Terminal projesinden 2015 yılında 532 milyon dolar kazandığını açıkladı.

https://aktual.az/socar-beynelxalq-biznesini-genislendirir/

Supra Holding Limited’in (yeni adıyla, SOCAR Trading Holding Limited) bağlı şirketi olan Socar Trading S&L DMCC, 16 Haziran 2010 tarihinde Dubai’de kuruldu. Şirket, Basra Körfezi Doğu Afrika Hint Okyanusu ve Hazar Denizi’nde petrol ürünleri lojistik ve ticareti yapmakta.

Socar Trading SA’nın bağlı şirketi olan Socar Trading Singapur PTE Ltd, 14 Ocak 2009’da Singapur’da kuruldu ve Asya’da petrol ticareti yapıyor.

Socar Trading SA, 15 Haziran 2011 tarihinde İsviçre’de kurulan Socar Black Sea SA’da % 50 hisseye sahip.

Supra Holding Limited’in (yeni adıyla, SOCAR Trading Holding Limited), 1 Haziran 2010’da Nijerya’da kurulan Socar Resources Ltd. şirkette % 80 hisseye sahip. Şirketin eski adı Operational Global Concept Limited.

Socar-UGE, Socar (% 97) ile Union Grand Energy PTE Ltd (% 3) ortaklığında Azerbaycan’da kuruldu. Şirket, 11 Ocak 2008 tarihinde SOCAR ile imzaladığı 20 yıllık sözleşme kapsamında “sondaj” faaliyetleri yapmaktadır.

ST Overseas DMCC, 2 Mayıs 2010 tarihinde Dubai’de Socar Trading SA tarafından kuruldu.

Gulf Geophysic FZE, Union Grand Energy’ye bağlı bir madencilik ve jeoloji mühendisliği danışmanlık şirketi.

Socar Gulf GJSC, 2011’de Socar (% 51) ve Gulf Geophysic FZE (% 49) ortaklığında kuruldu. İşletmenin amacı, Bakü çevresinde Karaçuhur’daki hidrokarbon kaynaklarını keşfetmek, geliştirmek ve üretmekti.

https://web.archive.org/web/20141116084839/http://new.socar.az/socar/en/company/joint-ventures/socar-gulf-cjsc

UGE Asya PTE. Ltd, 15 Şubat 2012’de Singapur’da Union Grand Energy PTE ltd tarafından kuruldu ve petrol ve petrol ürünleri ticareti yapıyor.

Anar Aliyev’in RSR Holding PTE şirketi altında kurulan bağlı şirketlerden diğerleri Gulf Drilling Supply FZE (BAE), Leader Electronics FZE (BAE), Albus Trading FZE (BAE), Aspect Consultancies F.Z.E. (BAE), Star CP LLC (Azerbaycan), SMK OOO (Rusya), Yalıkavak Holding Limited (Malta), Levist Holding Limited (Malta).

Anar Aliyev, SOCAR ile Türkiye, Gürcistan, Hollanda, Romanya, İsviçre, Malta, BAE ve diğer ülkelerde ortak şirketler kurdu.

Türkiye’de kurulan şirketler: SOCAR Türkiye Petrol Enerji Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş., SOCAR Türkiye Petrol Enerji Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş., LNG Satış A.Ş., Azoil Petrolcülük A.Ş., SOCAR Türkiye Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Hollanda’da kurulan şirketler: Becrux Investment and Finance BV, Agena Petroleum Holding BV, SOCAR Gas BV, SOCAR Electric BV (yeni adıyla, Eventus Energy BV).

Romanya’da kurulan şirketler: SOCAR Petroleum SA ve SOCAR Energy SRL

Anar Aliyev, Hollanda Türkiye ve Romanya’da SOCAR ile ortaklıkları Heritage-UGE Coöperatief U.A. (yeni adıyla, Eventus-UGE Coöperatief U.A.).

Hollanda Ticaret Siciline göre, 25 Ağustos 2009’da Heritage-UGE Coöperatief U.A. (yeni adıyla Eventus-UGE Coöperatief U.A.) şirketi kuruldu. Şirketin kurucusu, Anar Aliyev’in sahip olduğu Heritage General Trading FZE (yeni adıyla, Eventus General Trading FZE) şirketidir.  Heritage General Trading FZE aynı zamanda Supra Holding Limited’in kurucularından biridir. Eventus-UGE Coöperatief U.A. ve SOCAR’ın Hollanda’da 5 ortak şirketi bulunmaktadır:

Anar Alizade’nin bu şirketlerdeki payı aşağıdaki gibidir:

Agena Petroleum Holding B.V. Şirket 23 Şubat 2011 tarihinde Eventus-UGE Coöperatief U.A. tarafından kurulmuştur. Coöperatief Menkent U.A. ortaklık içinde kurulmuştur. Coöperatief Menkent U.A. şirkəti SOCAR’ın bağlı şirketi.

Türk ticaret sicil kayıtlarına göre, SOCAR Türkiye Petrol Enerji Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş., 5 Aralık 2011 tarihinde kurulmuştur. SOCAR Türkiye Petrol Enerji Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de Agena Petroleum Holding B.V. % 70 hisseye sahiptir. Anar Aliyev’in ismi Agena Petroleum Holding B.V. şirketini temsilen yönetim kurulu üyeleri arasında yer alıyor.

SOCAR Türkiye Petrol Enerji Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş. nezdinde Türkiye’de akaryakıt istasyonları bulunmakta. Nisan 2013’de SOCAR Türkiye Petrol Enerji Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş. nezdinde SOCAR Türkiye LNG Satış A.Ş. ve Azoil Petroleum A.Ş. şirketleri kuruldu. 19 Nisan 2017’de Agena Petroleum Holding B.V. SOCAR Türkiye Petrol Enerji Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş. SOCAR Turkey Enerji A.Ş. şirketindeki hisselerini satarak ortaklıktan ayrıldı.

14 Mart 2011’de Eventus-UGE Coöperatief U.A. ve Coöperatief Menkent U.A. ortaklığında Hollanda’da SOCAR Gas B.V. kuruldu. SOCAR Gas B.V. 11 Eylül 2011 tarihinde kurulan SOCAR Türkiye Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de % 78,5’lik paya sahiptir.

SOCAR Türkiye Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş. Türkiye’de Azerbaycan gazının satışını yapıyor. SOCAR Gas B.V. 28.08.2017 tarihinde SOCAR Türkiye Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’deki hisselerini SOCAR Turkey Enerji A.Ş.’ye satarak ortaklıktan ayrıldı.

27 Temmuz 2011’de Amsterdam’da Eventus-UGE Coöperatief U.A. ve Coöperatief Menkent U.A. ortaklığıyla SOCAR Electric B.V. (yeni isim: Eventus Energy B.V.) kuruldu. Türkiye ticaret sicil kayıtlarına göre, SOCAR Electric B.V. 2 Eylül 2011’de Türkiye’de kurulan SOCAR Power Enerji Yatırımları A.Ş.’de % 75 hisseye sahipti. SOCAR Power Enerji Yatırımları A.Ş.’de SOCAR Electric B.V.’nin ortağı, şu anda FETÖ terör örgütü üyesi olmaktan aranan Enver Taner Baltacı’nın sahibi olduğu Lotus Müteahhitlik şirketiydi. Enver Taner Baltacı’nın SOCAR Power Enerji Yatırımları A.Ş.’deki toplam payı % 24,46 olmuştur. 17 Temmuz 2013 tarihinde SOCAR Electric B.V. SOCAR Power Enerji Yatırımları A.Ş.’deki hisselerini SOCAR Turkey Enerji A.Ş.’ye satarak ortaklıktan ayrıldı. Anar Alizade’nin bu satışlardan ne kadar para aldığı halka açık kayıtlarda belirtilmiyor.

https://www.ogunhaber.com/genel/feto-operasyonu-azerbaycan-da-devam-edecek-574546h.html

https://www.sabah.com.tr/guney/2017/08/24/fetonun-enerji-sevdasi

Socar Petroleum CSJC, 2008’de SOCAR ve A.P. International LLC şirketi ortaklığında Azerbaycan’da kuruldu. ABD’de kurulu A.P. International LLC, Anar Aliyev’in sahibi olduğu Union Grand Energy PTE’nin bağlı şirketi. Azerbaycan’da akaryakıt istasyonları işleten Socar Petroleum CSJC’de 2013 yılına kadar Anar Aliyev % 49 ve SOCAR % 51 hisseye sahipti.

http://www.socar.az/socar/en/company/joint-ventures/socar-petroleum-csjc

2013 yılında Anar Aliyev, Socar Petroleum CSJC’deki payını 47 milyon $ karşılığında SOCAR’a satarak ortaklıktan ayrıldı. Anar Aliyev’in SOCAR ile “stratejik” ortaklığını açıklığa kavuşturmak için oluşturulan web sitesinde SOCAR ve Anar Aliyev arasında Socar Petroleum CSJC’deki ortaklık hakkında şunlar yazıyor:

“Anar Alizade (Aliyev) ve A.P. International, SOCAR Petroleum CJSC’nin kurulmasında önemli bir rol üstlendi. SOCAR tek başına finansman sağlayamadığı bir zamanda A.P. International’ın güçlü mali ve altyapı yardımı büyük önem taşıyordu. Artık SOCAR, SOCAR Petroleum CJSC’nin tek sahibidir ve ülkedeki 17 akaryakıt istasyonu aracılığıyla petrol ürünlerini bağımsız olarak alıp satabilmektedir. “

http://www.azerbaijananonymousexplained.com/aze/anonim-az%c9%99rbaycan/socar-petroleum-qapali-s%c9%99hmdar-c%c9%99miyy%c9%99ti/

Socar Petroleum CSJC, Azerbaycan’da Aİ-95 (Premium) ve Aİ-98 (Super) markalı benzini ithal etmekte ve satmaktadır. Romanya’dan ithal edilen bu tip benzin, Anar Aliyev ve SOCAR tarafından Romanya’da kurulan SOCAR Enegy SRL ve SOCAR Petroleum SA aracılığıyla Azerbaycan’a ihraç edilmektedir.

https://sherg.az/x%C9%99b%C9%99r/39418/

Eventus-UGE Coöperatief U.A. ve Coöperatief Menkent U.A. ortaklığında Hollanda’da kurulan Becrux Investment and Finance BV Romanya’da bağlı şirketlere sahiptir. Becrux Investment and Finance BV’de Coöperatief Menkent U.A.’ın % 51, Eventus-UGE Coöperatief U.A.’ın % 49 hissesi var.

Becrux Investment and Finance BV tarafından 2011 yılında kurulan SOCAR Petroleum SA, Romanya’da 14 benzin istasyonunu işletiyor.

http://www.socar.az/socar/en/activities/services/socar-petroleum-sa-romania

https://www.socar.ro/en/network/

Neftçi Futbol Kulübü LLC, 29 Temmuz 2011 tarihinde Azerbaycan’da SOCAR Petroleum CSJC tarafından kurulmuştur.

Neftçi Menzil Tikinti Kooperatifi 14 Nisan 2009 tarihinde tescil edildi. Kurucular arasında SOCAR, Socar-KPS, Azgerneft, Socar UGE ve Socar Petroleum CSJC var.

Heavy Crane FZE, Anar Aliyev’in sahibi olduğu Union Grand Energy tarafından BAE’de kuruldu. 15 Şubat 2009’da SOCAR (% 52) ve Heavy Crane FZE (% 48) arasında beş yıllık bir sözleşme kapsamında Socar HC Heavy Crane ortak şirketi kuruldu.

Socar’ın web sitesindeki bilgilere göre Union Grand Energy PTE’nin bağlı şirketleri Core Energy FZE, Marine Trading FZE ve Chemstar Energy FZE, Socar’ın kimyasal üretim kolu AzerKimya İstehsalat Birliği ile ekonomik ve teknik işbirliği projeleri yürütüyor.

Socar-Rodan şirketi, 14 Mart 2007 tarihinde SOCAR (% 30), Rodan (% 50) ve Relz Factor LLC (% 20) tarafından kurulmuştur. Relz Factor LLC, Anar Aliyev’in sahip olduğu RSR Holding’in bağlı şirketi.

Socar Energy Georgia LLC bünyesinde Socar Georgia Petroleum Ltd, Socar Georgia Gas Ltd, Socar Georgia Security Ltd, Kulevi Oil Terminal ve International Railway Expedition şirketleri bulunmakta. Socar Energy Georgia LLC, 2006 yılında SOCAR ve Anar Aliyev tarafından ortak kurulmuştur. Anar Aliyev’in sahibi olduğu Heritage General Trading FZE (yeni adıyla, Eventus General Trading FZE), Socar Energy Georgia LLC şirketinde yüzde 24,5 hisseye sahipti.

2013 yılında SOCAR’ın web sitesinde yayınlanan ortaklık dağılımına göre, Socar Energy Georgia LLC şirketinde, SOCAR % 51, Petro-Trans FZCO (BAE) % 32 ve Eventus General Trading’in bağlı şirketi Eventus UGE Coöperatief U.A. % 16 hisseye sahipti. Güncel ortaklık dağılımı ise şu şekilde:

SOCAR % 75,5, Intersun Holding FZCO % 8,17, Eventus Heritage Trading FZE -% 16,33

http://www.socar.az/socar/en/company/joint-ventures/socar-energy-georgia-llc

Socar Energy Georgia LLC’nin bağlı şirketi olan Socar Georgia Petroleum Ltd, Gürcistan’da benzin ithalatı ve perakende satışını yapmaktadır. Şirketin 100’den fazla akaryakıt istasyonu bulunmaktadır.

Socar Energy Georgia LLC’nin bağlı şirketi olan Socar Georgia Gas Ltd, Gürcistan gaz dağıtım ağının özelleştirilmesi ihalesini kazanarak perakende doğal gaz satışı yapmaya başladı.

Socar Energy Georgia LLC’nin bağlı şirketi olan Socar Georgia Security Ltd, Gürcistan’daki Socar akaryakıt istasyonlarında ve petrol terminallerinde güvenliği sağlıyor.

Socar’ın internet sitesine göre, Socar Energy Georgia LLC’nin bağlı şirketi olan Kulevi Petrol Terminali, 2006-2008’de Karadeniz kıyısındaki inşa edildi. Kulevi petrol terminali ve limanı, petrol ve petrol ürünlerini almak, depolamak ve tankerlere yüklemek için kurulmuştur.

International Railway Expedition, Socar Energy Georgia LLC’nin bağlı şirketi olup nakliye şirketi olarak faaliyet göstermektedir.

Socar Gas Supply Ltd, 14 Kasım 2008’de %50 Socar, %33,3 Technos Development Inc ve % 16,7 Eventus General Trading FZE ortaklığında Gürcistan’da kuruldu.

Socar Georgia Investments LLC, 12 Ocak 2012 tarihinde % 51 Socar, %24,5 Tri Holding Ltd (Vircin Adaları) ve %24,5 Eventus General Trading FZE (BAE) ortaklığında Gürcistan’da kuruldu. Şirket, Gürcistan’ın Kulevi bölgesinde amonyak ve karbür üretimi yapan bir tesis kurdu. Tesise yapılan yatırım 700 milyon doları buldu.

AzTurgaz JV şirketi, Sıvılaştırılmış gaz üretimi, işleme; bir gaz işleme tesisinin inşası; sıvılaştırılmış gaz satışı, tanker ve gaz tüplerinin onarımı ve satışı amacıyla 1995 yılında kurulmuştur. 2008 yılında Anar Aliyev bu şirkete ortak oldu. AzTurgaz JV’de SOCAR ve Eventus General Trading FZE her biri % 50 paya sahip.

Union Grand Energy bünyesinde diğer bir şirket olan AzGerneft LLC, petrol sahalarında gaz üretimi yapıyor. AzGerneft LLC, 1994 yılında Alman şirketi Grünwald ile ortaklaşa kuruldu. Ancak Rövnek Abdullayev’in SOCAR Başkanı olarak atanmasının ardından AzGerneft LLC, Union Grand Energy’nin kontrolüne geçti. Şu anda AzGerneft LLC’de Union Grand Energy % 60 ve SOCAR % 40 paya sahip.

http://www.socar.az/socar/en/company/joint-ventures/AzGerneft-llc

http://www.socar.az/socar/assets/documents/en/socar-annual-reports/2010.pdf

2015 yılında, Anar Aliyev’in Gulf Drilling Azerbaijan şirketi, AzGerneft LLC’nin siparişi üzerine Ramanı petrol sahasına yeni bir sondaj kulesi kurdu.

https://www.bbc.com/azeri/azerbaijan/2015/09/150922_azerbaijan_new_drilling_rig

https://apa.az/en/senaye-ve-energetika/xeber__gulf_drilling_azerbaijan__yeni_qazma_qu_-398018

2011 yılında Bakü’nün Surakhanı ilçesinde Haydar Aliyev Havalimanı’na giden yolun sol tarafında yer alan yerleşim bölgesinin sakinleri, AzGerneft LLC tarafından arazilerine el konulması girişimine itiraz olarak kolluk kuvvetlerine başvurdu.

http://mediatv.az/social/30503-azgerneftin-direktorundan-shikayet-var-etiraz.html

https://virtualaz.org/olke/82508

Anar Aliyev’in Panama kayıtlı Trans Marina United Corporation şirketi tarafından 13 Mayıs 2008’de kurulan Caspian Catering Service LLC, SOCAR’ın gemileri için yiyecek, yatak takımı, temizlik malzemeleri vb. tedarikini gerçekleştirir. Şirket bünyesinde Bakü’de Caspian Hotel de bulunmakta.

http://www.caspcatering.com/index.html

Anar Aliyev İngiltere kayıtlı Caspian Marine Services Limited şirketi, Hazar Denizi’ndeki petrol platformlarına lojistik hizmetler sağlıyor. Şirket bünyesinde SOCAR’a hizmet veren gemilerin isimleri: “Ac.T. Ismayilov”, “Azerbaycan”, “General A. Shikhlinski”, “Om”, “N\Q-64”, “N\Q-62”, “Luqota” .

https://caspmarine.com/

1 Ocak 2007’de SOCAR ve Caspian Marine Services Limited’nin 50/50 ortaklığıyla kurulan SOCAR-CMS, SOCAR’ın projelerinde kullanılmak üzere gemiler sağlıyor.

https://web.archive.org/web/20140922020812/http://new.socar.az/socar/en/company/alliances/socar-cms

http://www.socar.az/socar/assets/documents/en/socar-annual-reports/2011-eng.pdf

Union Grand Energy PTE Ltd bünyesinde bulunan diğer şirketler: UGE Petroleum Logistics (Vircin Adaları), UGE Properties Limited (Vircin Adaları), Vitol Oil – F.Z.E. (BAE), Union Grand Energy Middle East Ltd (BAE), UGE-Lancer Pte Ltd (Singapur), UGE Asia Pte Ltd (Singapur), Trans Marina United Corporation (Panama), Novatis Oil – F.Z.E. (BAE), Baku White City Office Building LLC (Azerbaycan).

Panama kayıtlı Trans Marina United Corporation bünyesinde Blue Mile Shipping (Marşal adaları), Caspian Marine Construction (Vircin adaları) və Trans Marine United Shipping Limited (Vircin adaları) şirkətləri bulunmakta.

Union Grand Energy Middle East Ltd bünyesinde Dubai’de Marine Services Management FZE, Berhar Oil FZE, Heavy Crane FZE, Eventus General Trading FZE ve Azerbaycan’da UGE Middle East Development Azerbaijan LLC bulunmakta.

Caspian Drilling Company, ABD’nin Santa Fe Inc. ve SOCAR ortaklığında Hazar Denizi’nde sondaj yapmak amacıyla kurulmuştur. ABD şirketi 2009 yılında ABD şirketi hisselerini satarak ortaklıktan ayrıldı. Güncel ortaklık yapısı: SOCAR % 92,44 ve Union Grand Energy % 7,56.

https://caspiandrilling.com/

http://www.socar.az/socar/en/company/joint-ventures/caspian-drilling-company-jv

AzLab LLC, 28 Eylül 1999 tarihinde Azneft JV (% 49.90), Shlumberce Oyfield Holding (% 25,05) ve Türkiye Petrolleri (% 25,05) ortaklığında kurulmuştur. 2008 yılında, Anar Aliyev’in Gulf Drilling Supply FZE şirketi, AzLab LLC’nin % 50,10’unu Shlumberce Oyfield Holding ve Türkiye Petrolleri şirketlerinden satın aldı. SOCAR’ın payı ise değişmedi.

http://web.archive.org/web/20091225231821/http://socar.az/25-combestablishments-view-en.html

2009 yılında Anar Aliyev’e ait Trans Marine United Corporation şirketi tarafından, Caspian Ship Construction and Repair şirketi kuruldu. 2010 yılında ise, SOCAR ve Caspian Ship Construction and Repair şirketi ortaklığıyla SOCAR-CSCR LLC kuruldu. SOCAR-CSCR LLC’de SOCAR % 51, Caspian Ship Construction and Repair ise % 49 paya sahiptir.

https://www.meydan.tv/az/article/ekrem-hesenov-socar-prezidentin-fermanini-pozur/

http://archive.caspianoilgas.az/2012/?p=news__read&t=industry&q=14&l=en

2010 yılında SOCAR-CSCR LLC, Cenub Tikinti Servis ASC’nin % 45,7’sini satın aldı. Ardından Tekfen Holding’in Cenub Tikinti Servis ASC’deki payı % 66’dan % 51’e düştü.

https://vis.occrp.org/Metro/view/9651f8ab6df384c90865cd31fb3578c3

https://toros.com.tr/documents/file/FlipBook/2014-TEKFEN_FR_TR_WEB-2017-10-09-13-03-52/2014-TEKFEN_FR_TR_WEB/index.html#150/z

Anar Aliyev ayrıca Singapur kökenli Keppel Offshore & Marine Ltd.’nin bağlı şirketi olarak 1997 yılında Azerbaycan’da kurulan AzerFels’te % 32 hisseye sahiptir.

Azerbaycan’da gemi yapımı hizmeti veren Caspian Shipyard Company AzerFels ltd (%75), SOCAR (% 20) ve Lukoil (% 5 ) ortaklığında 1997 yılında kuruldu. Caspian Shipyard Company 2018 yılında faaliyetlerini durdurdu.

http://web.archive.org/web/20091225231836/http://socar.az/28-combestablishments-view-en.html

https://azengu.org/caspian-shipyard-company-f%C9%99aliyy%C9%99tini-dayandirdi/

Singapur kökenli Keppel Offshore & Marine Ltd ayrıca Baku Shipyard LLC’de % 8,51 hisseye sahiptir. https://bakushipyard.com/2018/02/07/about-us/

‘Anonim Azerbaijan’ raporuna göre, Anar Aliyev tarafından Singapur’da kurulan Union Grand Energy Company, milyarlarca dolarlık Bakü Beyaz Şehir projesinde yüzde 99 hisseye sahip. Anar Aliyev’e ait “Baku White City Office Building” LLC 23.12.2011 tarihinde tescil edilmiştir. Valiyev Rahman Mammad oğlu, şirketin yasal temsilcisi olarak seçildi.

https://www.azadliq.org/a/25195029.html

Union Grand Energy tarafından kurulan Baku White City Office Building LLC ve Azerbaijan Development Company (ADEC) LLC Bakü Beyaz Şehir projesi kapsamında proje alanında yerleşik kişilere karşı mülkiyet hakkı ihlalleri gerçekleştirmiş, tazminatları eksik ödeyerek yerel halkın itirazına neden olmuştur.

https://web.archive.org/web/20190422165331/http://openazerbaijan.org/en/topics/humanrights/dark-times-for-white-city-residents/

Sadihov Ruslan Oktay oğlu, 2007 yılında kurulan ADEC LLC’nin (Azerbaycan Development Company) yasal temsilcisidir. ADEC LLC Bakü’de inşaatı devam eden “Beyaz Şehir” projesinin sahiplerinden biri olarak 1 milyon AZN kuruluş sermayesine sahiptir.

https://yenixeber.org/gununxeberi/111749-qorugu-icareye-goturub-erebleri-ova-cixardan-is-adami-kimdir-.html

Bakü Beyaz Şehir projesi kapsamında, proje alanındaki petrolle kirlenmiş topraklar, SOCAR ve Lancer Services SA ortaklığında 2006 yılında kurulan Ekol Engineering Services şirketi tarafından temizlendi.

https://www.bakuwhitecity.com/en/newsd/63-baki-ag-sahar-layihasi-arazisindan-neftla-cirklanmis-torpaqlarin-dasinmasi-islari-yuksak-templa-hayata-kecirilir

Ekol Engineering Services şirketinde SOCAR % 51, Lancer Services SA ise% 49 hisseye sahiptir.

http://www.socar.az/socar/en/company/joint-ventures/ekol-engineering-services-cjsc

https://lancer-sa.com/ProjectWater.html

Lancer Services SA, Anar Aliyev’in sahibi olduğu Union Grand Energy tarafından Panama’da kuruldu.

https://lancer-sa.com/Partners.html

Ekol Engineering Services şirketinin genel müdürü Ramil Aliyev Rövnek Abdullayev’in ve Anar Aliyev’in akrabası.

https://www.thebusinessyear.com/azerbaijan-2011/service-specialists/b2b

SOCAR’ın Güvenlik Departmanı Başkanı general Reşad Aliyev de Anar Aliyev’in akrabası.

https://axar.az/news/gundem/4293.html

Rashad Aliyev, Güvenlik Departmanı başkanı olarak görev yaptığı süre boyunca, rüşvet karşılığında SOCAR’a ait arazilerde yasadışı inşaatlara izin vererek büyük miktarda servet elde etti. Eski güvenlik görevlisi Orhan Jalilov’un açıklamaları, Rashad Aliyev’in biriktirdiği servetin büyüklüğünü ortaya koyuyor.

Türkiye’de FETÖ’den aranan kişiler Petkim satın alındıktan sonra SOCAR Türkiye şirketlerine ortak olmuştur.

FETÖ’cü Mehmet Fatih Baltacı’nın SOCAR ile ortak kurduğu şirketler: (Ek-64.1, Ek-64.2)

  • SOCAR ENERJİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
  • SOCAR GAZTİCARETİ ANONİM ŞİRKETİ

FETÖ’cü Murad Abdurrahman Baltacı’nın SOCAR ile ortak kurduğu şirketler: (Ek-64.2)

– SOCAR ENERJİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

FETÖ’cü Enver Taner Baltacı’nın SOCAR ile ortak kurduğu şirketler: (Ek-64.3, Ek-64.4,Ek-64.5)

  • SOCAR TURKEY ELEKTRİK YATIRIMLARI HOLDİNG ANONİM ŞİRKETİ
  • SOCAR POWER ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİ
  • SOCAR POWER ENERJİ YATIRIMLARI ANONİM ŞİRKETİ Mehmet Fatih Baltacı, Murad Abdurrahman Baltacı ve Enver Taner Baltacı FETÖ’den arananlar listesinde.

https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/01/19/feto-firarisi-patrona-15-yil-hapistalebi